Mirovna protestna šetnja zbog ubistva Amre Kahrimanović

Na Dan žalosti 11.2.2024.godine, kada je Grad Tuzla proglasio, hiljadu građana iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se na mirovnoj šetnji u skupu organizovanog u povodu brutalnog ubistva Tuzlanke Amre Kahrimanović koje je iz pištolja učinio službenik policije MUP-a , Elvis Ćustendil. Ovaj tužni događaj se odigrao ispred Caffe bara „Sydney“ u vrijeme Amrinog odlaska kući.Među prisutnima svih generacija bili su i sin Amre Kahrimanović, Damir Hodžić i brat Nedžad Kahrimanović koji su se obratili prisutnima na najtužniji dan , kada je Amri bio njen 52-gi rođendan . Brat ubijene Amre je ovom prilikom istakao između ostalog da mu sestra nije ubijena, nego likvidirana.Ne znamo gdje su njeni lični dokumenti , njen telefon niti ključevi od automobila, jer nas niko nije obavjestio.Na nju je ispaljeno 17 metaka , a danas je mojoj sestri trebao biti rođendan. Ne mogu da ne izrazim zahvalnost svima koji su došli da podrže naš mirni hod.Ovom prilikom želim da kažem , da želimo smjenu ministarstva unutrašnjih poslova i direktora policije.

U svom obraćanju sin ubijene Amre se zahvalio svima na ogromnoj podršci i riječima utjehe , koja nam beskrajno znači .Policajac ubica nije sam na ovome , svi moraju odgovarati, kazao je Damir.

Prisutnima se obratila i aktivistica Mira Vilušić , koja je kazala je vrijeme da se uvedu konkretni koraci.Mladi su nam se pridružili , udružiti ćemo se i na svim nivoima vlasti, jer želimo da učinimo nešto konkretno i realizujemo , ostavke miraju biti. Hoćemo smjenu, jer policija mora da nas štiti,zahtijevamo ostavke i sve dok nadležni ne prihvate poziciju da budu smjenjeni okupljanja će se nastavljati, istakla je Vilušić.

Duška Rebić