Mirni protesti “Žena Srebrenice” u Tuzli

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” i danas, kao i svakog 11. u mjesecu, u Tuzli su održale mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada je u Srebrenici počinjen genocid.

Na ovaj način one godinama traže istinu o zločinima počinjenim tokom rata u BiH i kažnjavanje zločinaca. Podsjećaju da je tog dana 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih naroda”, napaćenih troipogodišnjom opsadom, predato u ruke zločincima.

Adil Nazifa Suljić imao je 39 godina kada su ga julskih dana 1995. godine, u pokušaju da dođe do slobodne teritorije, nadomak Srebrenice ubili pripadnici vojske koja je nad Bošnjacima počinila genocid. Radio je u lokalnom saobraćajnom preduzeću i bio poznat širom Podrinja. Dvadeset tri godine nakon potrage, a čak 13 godina nakon što su mu sa površine zemlje pokupljenje kosti, njegovoj sestri, dopredsjednici Udruženja ”Žene Srebrenice” za potvrdu identifikacije javili su iz Istočnog Sarajeva.

– Komisija iz entiteta Republika Srpska, uz nalog tužilaštva Suda Bijeljina, pokupila je kosti 2005. godine. Bile su u Lukavici, a nakon nekog vremena poslate su u Haag – kazala je dopredsjednica Udruženja Nura Begović.

Jedna je to od rijetkih potvrda identifikacija do kojih su u posljednje vrijeme došle porodice.

Begović dodaje da je od njenog brata pronađena samo nadlaktica, ali da vjeruje u identifikaciju, s obzirom na to da su pronađeni i njegovi odjevni predmeti.

Sa ženama Srebrenice i Podrinja danas su bili učenici Medrese u Tuzli, udruženja žena iz Lukavca, Žepča, Maglaja.

– Bili smo ovdje prije dvije godine, došli smo i danas da damo podršku ovim ženama i to je najmanje što možemo da učinimo za njih. Mislim da im svaka podrška treba – ističe Kada Meškić iz Maglaja.

Kako su to radile protekle 23 godine, Žene Srebrenice su i za sljedeći jedanaesti u mjesecu najavile mirne proteste sa samo jednom porukom – Pravda nama, kazna zločincima!

video: https://www.youtube.com/watch?v=It8js7uAzAc

(nezavisni.ba)