Ministar odbrane Njemačke posjetio BiH

Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Boris Pistorius posjetio je Bosnu i Hercegovinu i dočekan je uz Počasnu jedinicu OSBiH ispred Doma oružanih snaga BiH. Održan je sastanak delegacije ministarstva odbrane dviju zemalja. Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Boris Pistorius je izjavio da njegova zemlja polaže napore u stabilnosti BiH i Zapadnog Balkana što pokazuju kroz dugoročnu uspješnu podršku.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je između ostalog istakao da je sa njemačkim kolegom razgovarao o Oružanim snagama BiH o ispunjavanju reformi podršci BiH ka NATU savezu.Iznio sam reforme koje radimo ka NATU savezu, ali i o paketu pomoći koji je odobren 2022 godine u Madridu na Samitu NATO-a i dva događaja NAT-a u BiH, pojasnio je ministar Zukan.

Kako je kazao Njemački ministar odbrane Boris Pistorius njegova država vjeruje u stabilnost BiH na zapadnom Balkanu što se dokazuje kroz dugoročnu podršku stabilnosti i jačanje odnosa dvije države.
odkazivanju kapacoiteta, vezanih za logistiku, artiljeriju, eliminacije viška municije , ali i pri učenju jezika.Od 2021 do ove godine ćemo ukupno investirati 14 miliona eura iz ovih sredstava u BiH , što je važan signal.Pored toga od 2021 do 2025 Njemačka će uložiti od 20 miliona KM u Oružane snage BiH jer Savezna Republika Njemačka daje punu podršku BIH na putu ka Evropskoj Uniji i NATU , istakao je ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius.

Prema riječima ministra Heleza koji naglašava, da je Savezna Republika Njemačka jedan od velikih prijatelja BiH na putu ka Evropskoj Uniji i Nato Savezu  i zahvaljuje se za sve ono što su do sada uradili za BiH i Oružane snage BiH , naglasio je ministar odbrane BiH Zukan Helez.
Njemačka će podržati BiH na njenom putu ka evropskoatlanskim integracijama, naša zemlja i cijela regija vrlo važni su za stabilnos i sigurnost Zapadne Evrope te Njemačke, budućnost regiona vidi u Evropskoj Uniji , naglasio je Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Boris Pistorius.

Duška Rebić