Ministar Gluhić za Fejm.ba: Razvoj turizma TK ne mogu pratiti smještajni kapaciteti

Tuzlanski kanton tokom proteklih devet mjeseci 2018. godine bilježi  porast broja posjetilaca u odnosu na isti period godinu ranije.  Poredeći sa  istim periodom  prethodne   godine  zabilježen je porast broja noćenja za oko 5 %, a broj prijavljenih turista je dosegao povećanje za skoro 10%.

Potvrdio je to u razgovoru za Fejm.ba ministar trgovine, turizma i saobraćaja, Mirsad Gluhić.

Po njegovim riječima ovaj kanton je posjetilo 5% više domaćih turista nego prethodne godine, a  broj stranih turista je povećan za 22% više nego u 2017. godini.

Prosječan stepen iskorištenih kapaciteta u ugostiteljskim objektima je 27%, a dužina turističkih boravaka je 2,3 dana.

Gluhić navodi da rast turizma ne mogu pratiti trenutni smještajni kapaciteti.

„Ekskluzivno ću vam reći da sam razgovarao sa prvim ljudima lokalnih zajednica koji su okupili privrednike, koji razmišljaju o pravljenju novih smještajnih kapaciteta.“-kaže Gluhić.

Smatra da pomenuti rast turizma mora biti uporedo praćen i  rastom smještajnih kapaciteta.

„Ja sam poslao Federalnom ministarstvu zahtjev da se izmijeni član u zakonu,  kako bi svako ko ima višak smještajnih kapaciteta mogao iznajmljivati smještaj i biti registrovan. Na taj način svi bi imali benefite, a tu je svakako i indirektno uključenje u turizam kao privrednu granu, koja otvara nova radna mjesta i pruža mnogo mogućnosti.“- dodaje ministar Gluhić.

Govoreći o razvoju turizma na području najmnogljudnijeg kantona u FBiH, ukazao je i na doprinos  Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji, kako kaže, generira kompletnu privredu  TK i šire.

„Ova godina će biti završena sa 600.000 putnika, radi se o cifri koja doprinosi razvoju turizma. U 2019. godini se na modernom putničkom terminalu očekuje i do milion putnika“, naglasio je,

Gluhić se nada uspješnoj zimskoj sezoni, kako bi se iskoristili kapaciteti na planinama, Majevici i Konjuhu, a ističe da se i lokalne zajednice trude da pronađu rješenja kao što su klizališta za djecu i roditelje.

„Ministarstvo turizma, trgovine i saobraćaja će u saradnji sa Turističkom zajednicom TK u kontinuitetu raditi na privlačenju turista na ovo područje, Zadovoljni smo zbog trenda rasta turizma, ali mora se još puno raditi. Napomenuo bih da ću insistirati i predlagati,da se iz budžeta Vlade TK uvrste sredstva za razvoj i promociju turizma na našem kantonu. Želim da naš kanton bude poželjna destinacija za turiste iz Evrope i svijeta.“-poručio je  Gluhić.

(fejm.ba)