Ministar Bukvarević o boračkim udruženjima: Ima ih 1.600, osnivaju se svaki mjesec, uzimaju 10 miliona KM, a predsjednici su im i po 20 godina

U Federaciji BiH trenutno djeluje oko 1.600 boračkih udruženja na različitim nivoima, a među njima ima onih koji svoje skupštine nisu održali već godinama, pa čak i onih u kojima se predsjednik nije promijenio u proteklih 20 godina.

Federalno ministarstvo za boračka pitanja procjenjuje da godišnje za finansiranje boračkih udruženja bude izdvojeno ako deset miliona maraka. Potvrdio je to za „Avaz” i ministar Salko Bukvarević.

– Svaki mjesec osnivaju se nova udruženja, a jedan od razloga za to je što, prema važećim zakonskim propisima, udruženje mogu osnovati i samo tri čovjeka – pojasnio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, do smanjenja broja boračkih udruženja na području FBiH doći će stupanjem na snagu zakona o osnivanju udruženja od posebnog društvenog značaja.

– Nacrt zakona usvojio je Dom naroda, a javna rasprava trajat će 60 dana. Ponudit ćemo obavezne kriterije za postojanje udruženja. Koliko će ih ispuniti, ne mogu reći. Ali, sigurno je da će doći do ogromnog smanjenja njihovog broja – kazao je Bukvarević.

Pojasnio je da će organizacije morati podnositi dokaze o održavanju godišnjih skupština, finansijske izvještaje i ispunjavati sve obaveze prema državi.

– I borci su podržali ovaj zakon. Mi ćemo nastojali da riješimo pitanje reprezentarivnosti udruženja – istakao je Bukvarević.

Dodao je da je jedan od ciljeva i okrupnjivanje udruženja, možda formiranjem jedinstvene organizacije ili barem koordinacija.

– Osnovni kriterij za osnivanje udruženja od posebnog društvenog značaja bit će da okuplja najmanje 55 posto populacije koju želi predstavljati – naglasio je Bukvarević za “Avaz”.

(Nezavisni.ba)