Ministar Bešić posjetio Turistički ured u Gračanici

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić posjetio je u petak prostorije Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Gračanice. Ovom prilikom susreo se sa voditeljem Turističkog ureda u Gračanici Edinom Ibriševićem, a tema razgovora bili su turistički potencijali u Gračanici i aktivnosti koje je Ured realizirao s ciljem promocije Gračanice i njenih turističkih znamenitosti. Turistički ured u Gračanici je počeo sa radom početkom 2021. i od tada su značajne aktivnosti usmjerene na objedinjavanje evidencija i materijala o turističkim potencijalima.

„Do sada su se razvijali su se oni potencijali koji su bili vezani za aktivnosti poduzetnika ili nekog privrednika koji je investirao u određene turističke sadržaje. Sada sa ovim Uredom mi kreiramo politiku razvoja turizma u Gračanici, naravno, u skladu sa našim mogućnostima i potencijalima koje posjedujemo”, kazao je voditelj Ibrišević.

Ministar Bešić je pohvalio dosadašnje aktivnosti  Ureda i obećao da će i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona u narednom period podržati aktivnosti koje Ured bude realizirao.

“Gračanica je specifična i rijetka sredina koja je zadržala taj bosanski duh. To je prije svega i u punom smislu riječi čaršija. Njeni građani imaju običaj reći „odoh u čaršiju, a ne u Gračanicu“, a širom Bosne i Hercegovine, pa i šire je poznata kao “od posla čaršija” sve su to dobri preduslovi da u narednom periodu intenzivnije radimo na razvoju turizma ovog bosanskohercegovačkog bisera”, zaključio je ministar Bešić.

U narednom periodu planirano je da delegacija Ministarstva i Turističke zajednice TK posjeti Gračanicu i detaljno se upozna sa turističkim potencijalima, a sve u cilju kvalitetnije prezentacije u narednom periodu.

(TIP.ba)