Mineral protiv Slobode osvojio bodove spasa

Proteklog vikenda odigrane su utakmice 20. kola Premijer lige BiH u kuglanju. Sloboda se sastala sa Mineralom u Banja Luci jer je ekipa Minerala iz Teslića cijelu sezonu zbog kvara na kuglani u hotelu Kardijal igrala u zamjenskim kuglanama (Banja Luka ili Gradiška). Ova činjenica je jedan od osnovnih razloga što se Mineral našao u nezavidnoj poziciji i utakmica sa Slobodom mu je bila biti i ne biti u borbi za opstanak.

Sam početak utakmice pripao je ekipi Slobode. Mirza Nezirović 546 je bio bolji od Ernesta Vasića 516 a Samir Jogunčić 568 je osvojio meč poen protiv Severina Kršića 577. Kršić je izgubio prva 3 seta a samim tim i meč poen i kao da je tada opustio ruku i odigrao feneomenalno 4 set u kojem je srušio 166 čunjeva dok je Jogunčić u ovom setu srušio 125 čunjeva.

Na kraju će se ispostaviti da je ovaj fenomenalni set Kršića bio presudan.

U drugom bloku iskusni Davor Kalat 605 je bio bolji od Nermina Kasumovića 566 dok je Mirsad Jogunčić 521 bio bolji od Grbića 511 u izuzetno lošoj predstavi oba igrača. Poslije 2 bloka Sloboda je vodila 3:1 ali je imala zaostatak od 8 čunjeva za Mineralom.

U trećem odlučujućem bloku vodila se velika borba za svaki čunj. U oba duela pobjednik se nije znao do posljednjeg hitca a mineralu je odgovarala samo pobjeda obojice igrača i da sačuvaju prednost od 8 čunjeva koliko su imali prije početka trečeg bloka.

Mnogo je preokreta bilo tokom trećeg bloka, ekipe su se smjenjivale u vodstvu ali niko nije mogao napraviti osjetnu prednost. Kada su svi igrači imali po 3 kugle do kraja meča činilo se da je Sloboda pobjedila, čak i navijači Minerala na tribinama su pomislili tako i doslovno se pomirili sa porazom ali tako nisu mislili Brane Kuzmanović i Ashar Čakrama koji su u tih 6 hitaca doslovno srušili sve ono što im je trebalo za pobjedu. Obojicu su u igri ostavljale samo devetke i srušili su ih. U predposljednjem hitcu i Senad Jogunčić je imao odličan hitac ali nije imao sreće jer je jedan čunj ostao što je značilo da će pobjeda pripasti Mineralu. Može se reći da je fortuna bila naklonjena Mineralu jer su prije par kola u gotovo identičnoj situaciji poraženi od Rudara iz Prijedora.

Ashar Čakrama 564 je na set poene (2,5:1,5) dobio Senada Jogunčića 568 dok je Brane Kuzmanović 531 dobio Midhata Jogunčića 526.