Mesna industrija MADI, regionalni lider u proizvodnji pilećeg mesa

Piše: Dejla Bajrić

Najveća mesna industrija u Bosni i Hercegovini nastavlja tradiciju uspješnog poslovanja


Mesna industrija MADI je kompanija porodičnog karaktera u vlasništvu tešanjske porodice Jabandžić. Uspješno poslovanje više od trideset godina temelji se na sopstvenom lancu uzgoja tovnih pilića, proizvodnje, pakovanja i distribucije svježeg i zamrznutog mesa i mesnih prerađevina.
Principi na kojima se gradi ova pozitivna bosansko-hercegovačka priča su kvalitet i pouzdanost. U ovoj kompaniji, vlasnik, menadžment i zaposlenici dijele istu viziju i trude se da u svakom momentu budu partneri koji poštuju dogovor, što rezultuje uspješnim poslovanjem svih ovih prethodnih godina.


MADI ima više od 620 radnika koji su direktno zaposleni u kompaniji, dok je indirektno zaposleno oko 500 ljudi koji pripadaju kooperantskoj mreži. Kompanija ima tendenciju stalnog zapošljavanja i u prethodnoj godini koja je obilježena koronavirusom, primljeno je novih 20 radnika. MADI zapošljava 20 doktora veterine, osam prehrambenih tehnologa a svakodnevno su pod nadzorom devet državnih veterinarskih inspektora koji vrše neprestanu kontrolu u procesu proizvodnje i prerade pilećeg mesa. Kompanija posjeduje internu laboratoriju koja služi za internu kontrolu procesa što im omogućava dodatni kvalitet u proizvodnji i usluzi. Prosjek godina zaposlenih radnika u MADI-ju je 37 što govori o tome da ova kompanija pruža priliku mladim ljudima u našoj zemlji.

Maid Jabandžić, direktor kompanije MADI

“Poštujemo princip od “farme do stola” i našem procesu jedino ne proizvodimo hranu hrane koja se koristi na farmama ali i u tom dijelu našeg poslovanja insistiramo da se koristi hrana bez genetski modifikovanih organizama,” – kaže Maid Jabandžić, direktor kompanije MADI. “Na taj način obezbjeđujemo kvalitet našim proizvodima. U potpunosti se kontroliše proces proizvodnje u skladu sa zahtjevima ISO 9001:2015, HALAL standarda i HACCP sistema,” – dodaje Jabandžić.

Svježe pileće meso je brend mesne industrije Madi, a pored njega najzastupljeniji proizvodi na tržištu su pileći ćevapi i pljeskavice iz segmenta oblikovanog programa. U ponudi mesne industrije MADI nalazi se nešto više od 100 proizvoda, prvenstveno pileće meso, zatim mesne prerađevine od piletine (salame, parizeri, kobasice, hrenovke), konzervirani te oblikovani program, a od 2020. godine i trajni/suhomesnati program.. Iako u njihovom asortimanu imaju različite cjenovne kategorije za različite grupe proizvoda, proizvodi sa najvišom i sa najnižom cijenom imaju vrhunsku kvalitetu.


Iako teška i izazovna 2020. Godina, za MADI je važna jer su realizovani novi projekti: otvorena je benzinska pumpa “Madi oil”, završena je izgradnja nove fabrike za brend “Taman MADI” koji se odnosi na proizvodnju fermentiranih/suhomesnatih trajnih proizvoda. Pored navedenih ostvarenih projekata, u toku prethodne godine plasirana su dva nova proizvoda na tržište.
“Prošla godina bila je u svim segmentima poslovanja veoma izazovna na globalnom nivou. Bilo je teško napraviti projekcije s obzirom na to da smo mi proizvođači koji se bave proizvodom koji podrazumijeva dobar plan useljaja pilića na farme, planiranje i proizvodnje u našoj bazi. Radi se o takvom poslu da u februaru tekuće godine moramo znati plan useljaja npr. za maj naredne godine. S obzirom na to da je pandemija donijela mnogo neizvjesnosti, bili smo prinuđeni da svoj rad planiramo na sedmičnom nivou,” – rekao je direktor Jabandžić za Glas TK.

Mesna industrija MADI od 2019. godine posjeduje izvoznu dozvolu za zemlje Evropske Unije, a prije dobijanja dozvole izvoz je bio omogućen u zemlje okruženja: Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Po dobijanju izvozne dozvole, realizovan je prvi izvoz u Njemačku i time su postali prva firma koja iz Bosne i Hercegovine izvozi pileće meso u EU. Realiziraju izvoz u Hrvatsku i Švedsku, koja predstavlja najzahtjevnije tržište za izvoz mesa. Iako je Švedska bila veliki korak za mesnu industriju MADI, zbog izuzetno visokih higijenskih i zdravstvenih zahtjeva koje je teško ispuniti, ova bh. kompanija je testirala svoju izvrsnost i dokazala spremnost da se takmiče na najboljem tržištu a što uspješno rade sa partnerom Plivitom.


Mesna industrija MADI nudi izuzetnu fleksibilnost sa 200 dostavnih voznih jedinica omogućujući dostavu do skladišta kupaca u roku do 24h od momenta proizvodnje mesa. Upravo usluga “just in time” zahtijeva veliku spremnost, veliki broj voznih jedinica, dobru organizaciju skladišta, prodaje, nabave, proizvodnje te drugih popratnih službi.
“Mijenjamo navike konzumacije pilećeg mesa pa i tržišta poput Crnogorskog koje nije poznavalo šta znači svježa piletina, dobili su mogućnost da sutradan raspolažu sa današnjom proizvodnjom. To nosi velike zahtjeve i napore u radu ali jako dobro se nosimo sa tim,” – naglašava direktor kompanije MADI.


Prethodne dvije godine “MADI” ima titulu najveće mesne industrije u Bosni i Hercegovini a kao svoje najvažnije opredjeljenje ističu doprinos stabilnosti snadbjevanja domaćeg tržišta. U toku prethodne godine, pokrenut je segment trajne fermentirane robe sa goveđim i junećim mesom Brenda “Taman MADI”. U ponudi trajne fermentirane robe na tržište su plasirani: sudžuka, čajna kobasica i pikant kobasica Special. Iako su trajni fermentirani proizvodi planirani za distribuciju na tržište u martu 2020. godine zbog okolnosti na koje nisu mogli utjecati, projekat je uspješno realiziran u septembru. Proizvodni pogon je u potpunosti opremljen novom uvezenom opremom jer u BiH još uvijek nema proizvođača koji se bavi specijaliziranom opremom za ovaj segment.


Za narednu godinu planirano je finaliziranje radova na logističko-distributivnom centru koji se nalazi u Tešnju ali i inovacije u pogledu proizvoda. U planu je proširenje kapaciteta prerade i proširenje pogona klaonice koji je još uvijek u fazi projektovanja.
“Tajna uspjeha je red, rad, disciplina i uzajamna podrška koju svi međusobno pružamo. Izuzetno mi je drago da u našoj kompaniji nemamo problema u smislu međuljudskih odnosa i nerazumijevanja jer svi dijelimo istu viziju i poštujemo zajednički sistem vrijednosti.” – dodao je za kraj razgovora Maid Jabandžić.