“Merhamet” i “Islamic Relief” tokom ramazana šalju pomoć narodu Jemena

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” i “Islamic Relief Bosna i Hercegovina” uputit će pomoć u iznosu od 44.115 KM stanovnicima Jemena ugroženim ratnim dejstvima.

Odluka je to sa današnjeg sastanka predsjednika HO “Merhamet” MDD Kenana Vrbanjca i direktora organizacije “Islamic Relief Bosna i Hercegovina” Emira Čiče, održanog u sjedištu “Merhameta” u Sarajevu.

Čelnici ove dvije partnerske organizacije, Vrbanjac i Čiča, kazali su da će sredstva biti utrošena za nabavku prehrambenih paketa koji će tokom mjeseca ramazana biti podijeljeni ugroženim porodicama u Jemenu.

“Merhamet” je prikupio 11.000 KM tokom akcije „Pomoć stanovništvu Jemena“, koju je ova humanitarna organizacija pokrenula zbog gladi i humanitarne krize izazvane ratom u Jemenu. “Merhametovu” akciju su i ovoga puta podržali naši građani u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

“Islamic Relief” je za ugrožene stanovnike Jemena prikupio novčanu pomoć od 33.115 KM.

Podsjetimo, više od sedam miliona djece suočava se sa ozbiljnom prijetnjom od gladi u Jemenu. Danas u toj zemlji 1,8 miliona djece mlađe od pet godina suočeno je sa akutnom neuhranjenošću, a 400.000 sa teškom akutnom neuhranjenošću, podaci su UNICEF-a.