Mektić: Iz BiH protjerana osoba povezana s ISIL-om

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini sinoć su privele jednu osobu za koju se vjeruje da je bliska oružanoj grupi Islamska Država Irak i Levant (ISIL), rekao je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Nakon što je pokušala ući u BiH, koristeći liberalizovani vizni režim, osoba je privedena, a potom deportovana i više neće moći ući na teritoriju BiH, kazao je Mektić, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

“Bh. policijske agencije jutros su protjerale osobu koja je blisko vezana s ISIL-om. Jučer je došao u BiH. Otkrili smo ga u posljednji trenutak”, rekao je ministar sigurnost BiH.

Borba protiv terorizma

“Mi u BiH smo u posljednjih nekoliko godina poduzeli mnogo radnji kako bi se eliminisalo sve ono što može predstavljati opasnost od terorizma. Najviše radimo na prevenciji, kako bismo što više eliminisali opasnosti od mogućeg terorizma”, kazao je Mektić.

Evropska unija je odobrila Bosni i Hercegovini projekat u vrijednosti od 18 miliona eura za prevenciju terorizma i deradikalizaciju, javlja Skenderagić.

Mektić smatra da je BiH postigla dobre rezultate u oblasti borbe protiv terorizma, iako, kao niko u Evropi, ne može reći da je apsolutno eliminisala tu opasnost.

(Agencije)