Mediji glavni faktor afirmacije bh. identiteta u dijaspori

Mediji su bili i ostali glavni faktor afirmacije bosanskohercegovačkog identiteta u dijaspori očuvanjem bosanskog jezika, kulture i tradicije. Potrebno je jače povezivanje medija u dijaspori i institucija u Bosni i Hercegovini radi učvršćivanja veze domovine i dijaspore.

To je rečeno tokom međunarodne panel-diskusije o temi “Utjecaj medija dijaspore u kontekstu očuvanja identiteta”, održane u online formatu, u organizaciji Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore, saopćeno je iz tog udruženja.

Prema saopćenju, rad medija u dijaspori temelji se uglavnom na zalaganju pojedinaca i neformalnih grupa, a Udruženje ovim projektom i drugim aktivnostima radi na umrežavanju medijskih radnika u domovini i dijaspori s institucijama i akademskom zajednicom kako bi dijaspora dobila zasluženo mjesto u bosanskohercegovačkom društvu.

Navedena međunarodna panel-diskusija jedna je u nizu budućih akrtivnosti Udruženja koje svojim projektima nastoji unaprijediti suradnju dijaspore i matične zemlje Bosne i Hercegovine, kazao je tokom skupa predsjednik ove asocijacije Admir Lisica.

Voditelj BH Radio Odense Meho Selman naglasio je značaj dijaspore u kontekstu integracije Bosne i Hercegovine u NATO savez i druge procese u kojima bošnjačka emigracija može dati značajan doprinos.

Selman se fokusirao na nivo integriranosti ljudi bosanskohercegovačkog porijekla i naveo da je to najobrazovanija zajednica unutar Kraljevine Danske, čije potencijale domovina tek treba da prepozna i na produktivan način iskoristi. Bošnjaci Danske dokazali su zahvalnost zemlji prijema, podsjetio je Selman, a simbol takvog odnosa je stećak u gradskom parku u Odenseu, rodnom gradu Hansa Kristijana Andersena.

Namik Alimajstorović, novinar s četrdesetak godina iskustva, živi od 1994. godine u Velikoj Britaniji gdje se odmah uključio u izvještavanje o aktivnostima i projektima u bosanskohercegovačkoj dijaspori. Osnivač je Bhdinfodeska koji godinama izvještava o toj dijaspori širom svijeta.

– Danas je mnogo lakše djelovati u medijima nego ranije kada su tehničke prepreke bile izraženije. Iz Britanije sam izvještavao za izdanje Večernjih novina za dijasporu u Beču, a tekstovi su išli putem faksa, što je zahtijevalo mnogo vremena i truda. Potrebno je da mladi iskoriste prednosti savremenih komunikacijskih kanala za međusobno uvezivanje i djelovanje – kazao je između ostalog Alimajstorović tokom panel-diskusije.

Aiša Hadžiahmetović s državnog australijskog radija SBS Bosnian navela je da ovaj radio na bosanskom jeziku ima snažan utjecaj na bošnjačku iseljeničku zajednicu u Australiji te da se kontinuirano trudi obilježavati značajne datume važne za historiju Bosne i Hercegovine.

Ona se osvrnula i na njegovanje bosanskog jezika čije je očuvanje kod mlađih generacija izuzetno bitno, čemu program ovog radija kontinuirano doprinosi.

Osim predsjednika Udruženja Admira Lisice, Namika Alimajstorovića (Velika Britanija), Aiše Hadžiahmetović (Australija) i Mehe Selmana (Danska), učesnici panel-diskusije su bili i Mensur Graca (Danska), Emil Gracić (Njemačka), Fikret Tufek (Švedska), Nermin Fazlagić (Italija), Dino Huseljić (Italija).

Moderirao je dugogodišnji novinar Sanadin Voloder.

IZVOR: Fena