Manifestacija “Bajramluci” 4. i 5. maja u Bosanskom kulturnom centru TK

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona  sa idejom obilježavanja Ramazanskog bajrama, zajedno sa još sedam partnerskih institucija i organizacija, 4. i 5. maja 2022. godine priređuje prigodan bajramski program „Bajramluci“, kojim će se obilježiti jubilej 30 bajrama u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Centralni dio programa je Svečani bajramski koncert koji će biti održan u srijedu 4. maja u Velikoj Sali BKC TK u Tuzli sa početkom u 19.30 sati.

U programu Svečanog koncerta nastupit će Nedžad Salković, Hor Behram-begove medrese, Senija Berberović, Jasmina Kasumović, hafizi Sead i Mirsad Mrahorović, Imran Čokić, te glumci Irfan Kasumović, Faruk Uščuplić i Hazim Mujčinović.

Isti dan će u galerijskom prostoru BKC-a ovim povodom će biti postavljene dvije izložbe. Tako će se BZK „Preporod“ predstaviti izložbom bošnjačke pobožne poezije, a Behram-begova medresa radovima svojih učenika.

Nakon svečanog koncerta u galeriji BKC TK bit će organizovano bajramsko druženje zvanica, gostiju, učesnika, posjetitelja i organizaotora, uz kahvu i tradicionalne slastice iz bosanske kuhinje.

Manifestacija se završava u četvrtak 5. maja kada će u Plavoj Sali BKC-a Tuzla sa početkom u 18 sati biti održani Bajramski egleni u kojima će o bajramima u bh. književnosti govoriti Hadžem Hajdarević, pisac i publicist, a događaj će moderirati Sead Husić, pisac i uposlenik JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” Tuzla.

Ulaz na sve događaje slobodan, a pokrovitelj manifestacije je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

U organizaciji ove manifestaicje učestvuju pored Bosanskog kulturnog centra TK kao nosioca aktivnosti još i BZK Preporod, Vijeće bošnjačkih intelektualaca RC Tuzla, MDD Merhamet RC Tuzla, Medžlis islamske zajednice Tuzla, Behram-begova medresa u Tuzli, Specijalna biblioteka Behram-beg Tuzla, Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla i Radio televizija Tuzlanskog kantona, koja će direktno prenositi dio manifestacije.