Maloljetnik osumnjičen za lažnu dojavu o eksplozivnoj napravi u OŠ Šerići

Dana 07.03.2024. godine, Uprava policije MUP TK-a je zaprimila prijavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi u prostorijama Osnovne škole u Šerićima, grad Živinice, po kojoj su postupili policijski službenici Uprave policije MUP TK-a, kojom prilikom je utvrđeno da se radi o lažnoj prijavi.

U cilju rasvjetljavanja navedenog događaja, istražitelji Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a, su pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, izvršili pretresanje stambenih prostorija, koje koristi osumnjičena osoba, kojom prilikom su pronađeni i privremeno odzuzeti tragovi i dokazi važni za krivični postupak.

Nakon poduzimanja potrebnih mjera i radnji prijava je rasvijetljena, a kao počinilac krivičnog djela identifikovana je malodobna osoba sa područja grada Živinice, protiv koje će u narednom periodu, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podnesen Izvještaj, zbog postojanja osnova sumnji u počinjenje krivičnog djela „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“ iz člana 372. Krivičnog zakona FBiH.

Obzirom da je u ranijem periodu zaprimljen veći broj istih ili sličnih prijava – lažnih dojava o postavljenim ekplozivnim napravama u školama na području Tuzlanskog kantona, koje su takođe sve rasvijetljene a njihovi počinioci identifikovani, Uprava policije MUP-a TK apeluje na učenike i roditelje da je ovakvo ponašanje nedozvoljeno i kažnjivo, da predstavlja krivično djelo za koje su maloljetnici krivično odgovorni i da u konačnici završava istragama na štetu počinilaca.

Tuzlarije