Majke Srebrenice ogorčene okupljanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta

Žrtvama genocida u Srebrenici ponovo su se vratile slike 90-tih godina. Postrojavanje članova Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu i sijanje mržnje prema narodima drugih vjeroispovijesti, uznemirilo je žrtve.

Majke Srebrenice, koje se svakog jedanaestog u mjesecu okupljaju u Tuzli na Trgu žrtava Srebrenice izrazile su danas ogorčenje i razočaranost jučerašnjim okupljanjem i javnim prijetnjama pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu gdje su počinjeni najteži ratni zločini 1992. godine.

Za mnoge žrtve posljednjeg rata u BiH jučerašnja događanja u Višegradu su bila jeziva, a Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice“ podsjetila je da su u Srebrenici ljudi u onakvim uniformama činili najmasovnije zločine.

-Oni su se javno predstavili kao predstavnici udruženja. Ko je dozvolio da se jedno takvo udruženje osnuje? Vi znate kakve su sve procedure kada se treba osnovati jedno udruženje. Postoje jasni pravilnici i zakoni. Ministarstvo za ljudska prava i Ministarstvo sigurnosti, kao i sve druge institucije to su trebale spriječiti. Trebali su osuditi i kazniti udruženje. Za nas je ono jučer u Višegradu terorističko okupljanje – smatra Begović.