LUKAVAČKI SAJAM TURIZMA DOBIO VEOMA ZNAČAJNO PRIZNANJE

LUKAVAČKI SAJAM TURIZMA DOBIO VEOMA ZNAČAJNO PRIZNANJE

Prije četvrtinu vijeka, tačnije 1997. godine, redakcija magazina „Turistička prizma“ pokrenula je međunarodnu akciju pod nazivom – Za novi kvalitet u turizmu, koja je prvo vođena na prostorima Srbije, Crne Gore i BiH, da bi je ubrzo proširili na ukupan prostor EX YU, zatim na Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju.

Od početka pa do danas, ideja vodilja je bila da se na jedan poseban način, doprinese podizanju nivoa turističkih usluga i podstakne inovativnost u turističkoj privredi.
Specifičnost ove akcije je da je vode turistički novinari iz zemalja regiona, kao dobri poznavaoci dešavanja na terenu.

Naime, novinari članovi žirija su jedini predlagači i donosioca odluka o nagrađenima, a prizma i povelja se dodjeljuje u 12 kategorija. Međutim, praksa je pokazala da žiri nikada nije dodijelio priznanja u svim kategorijama u jednoj godini, što dovoljno govori o oštrim kriterijumima prilikom nominacije i odlučivanja.

Međunarodni novinarski žiri je tako i ove godine dodijelio samo 10 priznanja kompanijama u šest država.

Nagrade u vidu statua koje simbolizuju zarotiranu prizmu u prostoru i povelja, svečano su uručene dobitnicima na poslovnom sajmu WESTM, odnosno na Beogradskom turističkom & MICE forumu 24.11.2021. godine održanom na Beogradskom sajmu.
Nagrađeni po kategorijama:

  • U kategoriji – Eko i etno turizam žiri je dodijelio dvije Prizme. Jednu Zornića kući iz Baćevca u Srbiji i drugu kraljevskom etno selu Kotromanićevo u Ritešiću pored Doboja, Bosna i Hercegovina.
  • U kategoriji – Organizatori putovanja i događaja nagrada je pripala kompaniji Croatia Open Land Tours u Karlovcu, Hrvatska.
  • U kategoriji – Wellness &spa centri i hoteli Prizma je dodijeljena hotelu Sunce u Sokobanji, Srbija.
  • U kategoriji – Kongresni centri i hoteli Prizma je pripala Mediteran hotelu & resort u Budvi, Crna Gora.
  • U kategoriji – Destinacije, turističke zajednice i organizacije Prizma je dodijeljena opštini Vižinada u Istri, Hrvatska.
  • U Kategoriji – Mali hoteli nagrada je pripala hotelu Maiva u Ohridu, Sjeverna Makedonija.
  • U kategoriji – Restorani Prizma je dodijeljena Gostilni pri Lojzetu, Vipava, Slovenija.
  • U kategoriji – Prateće usluge u turizmu nagrada je dodijeljena kompaniji Gold Travel u Podgorici, Crna Gora.
  • U kategoriji – Poslovni događaji i manifestacije Prizma je otišla u Bosnu i Hercegovinu, a dodijeljena je Lukavačkom Sajmu turizma i ekologije List u Lukavcu.