Lukavac uskoro dobija status grada, načelnik Delić smatra da se to trebalo desiti ranije

Lukavac bi uskoro trebalo da dobije status grada, nakon što je Vlada Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o načelima lokalne samouprave, u parlamentranu proceduru uputila prijedlog zakona za proglašenje Lukavca gradom.

Postoje tri kriterija na osnovu kojih neka općina može dobiti status grada. To je broj stanovnika, barem 30.000 općina i 10.000 u urbanom dijelu, drugi kriterij je status sjedišta nekog kantona, a treći kriterij je historijska i kulturna važnost nekog mjesta. Dovoljno je zadovoljavati jedan od navedenih kriterija.

– Lukavac je trebao dobiti taj status mnogo ranije kada je to išlo i prema drugim mjestima. Smatramo da nije bilo razloga da se taj proces zadržava, osim toga i sad je upitno da li bi prošao ova postupak da nije još drugih gradova došlo na red urbanizacije – smatra načelnik Lukavca Edin Delić.

Mišljenja je također da status grada, koji će Lukavac uskoro dobiti, neće donijeti ništa posebno za stanovništvo.

– Nema neke bitne razlike, riječ je samo o nazivu, bez obzira što se tumači da će biti bolji pristup fondovima, ja nisam naišao ni na jednu situaciju u kojoj je to nešto posebno značilo – kazao je Delić u izjavi za Fenu.

Ono što je za njega važnije jesu novi projekti za razvoj, te završetak onih koji su u realizaciji. Kaže da su postali posljednjih godina malo gradilište.

– U narednoj godini trebamo da završimo stabilizaciju velikih vodotoka, tako da smo rizike i opasnosti od poplava radikalno smanjili. Krećemo u intenzivno projektovanje očitača za pitku vodu za grad. Tu nam je u narednoj godini značajan proizvodni pogon koji će početi s radom. Rastu nam zapošljavanja – ističe Delić.

Godinama je Lukavac na ljestvici veoma zagađenih gradova, što zbog industrijskih pogona, što zbog loženja uglja i štetnih goriva u domaćinstvima te načelnik Lukavca naglašava da je situacija daleko od dobre.

-Ipak, zadnje četiri godine smo uspjeli u gradskoj zoni da spojimo oko 400 stambenih jedinica na daljinsko grijanje, a ove godine investiramo oko dva miliona za spajanje industrijske zone na daljinsko grijanje. Osim toga u industrijskim pogonima investitori rade na smanjenju emisija – kaže Delić.

Smatra da su na samom početku, kada je riječ o smanjenju zagađenja, ali da sistemski rade na tome pitanju što postepeno donosi rezultate.

Vlada Federacije BiH je nedavno, u skladu sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH i na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, utvrdila prijedloge šest zakona o uspostavljanju gradova. Riječ je o sadašnjim općinama Stolac, Bosanska Krupa, Lukavac, Konjic, Orašje i Zavidovići.

U Tuzlanskom kantonu, status gradova trenutno imaju Tuzla, Gračanica, Gradačac, Živinice i Srebrenik.

Izvor/ Fena