Lukavac planira gradnju fabrike pitke vode, izdvojen novac za eksproprisano zemljište

U okviru aktivnosti koje Grad Lukavac intenzivno provodi na rješavanju problema vodosnabdijevanja, u petak su izdvojena sredstva za plaćanje eksproprisanog zemljišta na lokaciji na kojoj je predviđena izgradnja fabrike pitke vode.

Za rješavanje imovinskih odnosa izdvojeno je 552.576 KM, čime su se stekli uslovi za nastavak provođenja aktivnosti sa ciljem rješavanja decenijskog problema građana Lukavca.

Podsjećamo, gradonačelnik Lukavca Edin Delić nedavno je izjavio za medije da je teško govoriti o vremenskom okviru u kojem bi mogla biti u potpunosti funkcionalna fabrika pitke vode. Međutim, u optimističnoj varijanti, on kaže da bi se to moglo desiti za tri do pet godina.

– Mi smo sad za zemljište na sudu izgubili skoro godinu i po dana, što se nije trebalo desiti. Na kantonalnim i federalnom nivou imamo određene formalne korake gdje bismo mogli naići na opstrukcije, ali se nadam da nećemo. To je put koji ne možemo zaobići, ali ukoliko sve bude išlo kako treba, projekat ne može biti okončan prije tri, a maksimalni rok je pet godina – istaknuo je Delić.

U proteklom periodu nadležni u Lukavcu su pokrenuli proceduru osposobljavanja sistema Toplice kao međufaze, odnosno prijelaznog rješenja do konačne izgradnje farbike pitke vode, piše Ekapija.