LOVIĆ&CO LUKAVAC – Nove investicije – bolji učinak i kvalitet

U proteklom periodu, investirali su u novu mašinu, izgradnju nove hale i skladišnog prostora koji bi trebao biti završen i popunjen do kraja godine

Kompanija Lović & Co iz Lukavca, primjer je uspješnog poslovanja, što se pokazalo i u prethodnom periodu. Stabilnost ove lukavačke kompanije  vidljiva je i u ovom, za privredu, teškom vremenu, korona krizi. Uspjeli su završiti započete projekte, ali i težiti ka realizaciji novih.  Nakon dugogodišnjeg rada na ovim i ino prostorima, zadržali su epitet lidera u oblasti  proizvodnje limenih proizvoda.

Edis Lović, direktor

    – Kao i svi, i mi smo osjetili posljedice pandemije. Posebno se to odrazilo po pitanju izvoza. Međutim, imali smo „sreću“ da građevina na području BiH pandemiju nije osjetila tako jako kao neki drugi sektori. Ono što je najbitnije za nas, sve uposlene smo zadržali, sve obaveze redovno izmirili, te savladali prvi val korone. Ne sumnjam da ćemo i ovaj drugi val uspjeti prebroditi i savladati. U 2020. godini smo imali više planova i očekivanja u odnosu na prethodnu godinu, međutim pandemija nas je na kratko omela, ali nas nije i zaustavila u našim ciljevima te se nadam da će sljedeća 2021. godina biti svima nama bolja i uspješnija, istakao je Edis Lović,  direktor kompanije Lović&CO.

Uprkos pandemiji koronavirusa, otežanim uslovima rada, manjim izvoznim mogućnostima, s ciljem poboljšanja kvalitete rada, ali i pružanja usluga, uložili su u izgradnju novog objekta i mašina koje su značajno ubrzale proces proizvodnje.

    -Sigurno bitna investicija  za našu kompaniju u ovoj godini je nabavka mašine za lasersko sječenje lima. Primarni cilj posljednjih godinu dana bilo je jačanje kvaliteta postojećih proizvoda te distribuciji istih.To podrazumjeva i jačanje odnosa sa našim poslovnim partnerima u Holandiji, Hrvatskoj i Njemačkoj, a naravno i u Bosni i Hercegovini. U pregovorima smo sa još nekoliko preduzeća u EU, gdje bi trebali vršiti izvoz našeg proizvodnog asortimana. U BiH imamo zaista dobar odnos sa sadašnjim kupcima, finu i korektnu saradnju, te se trudimo da odgovorim svim novim zahtjevima i ostvarimo saradnju sa novim potencijalnim kupcima.  Kao jedan od noviteta možemo spomenut i novi poslovni objekat, gdje se trenutno vrši komplet proizvodnja metalnih ormara, metalnih komponenti i konstrukcija. S novim objektom i novim mašinama smo proširili naše proizvodne mogućnosti te ubrzali proces proizvodnje u tom pomenutom sektoru, kazuje nam direktor Lović.

Kada je u pitanju limarska galanterija, planovi za narednu godinu su obnova i proširenje tog dijela proizvodnog sektora, što će ih uz postojeći prepoznatljivi kvalitet učiniti još konkurentnijim na tržištu.

Što se tiče laserskog sječenja lima, to je tehnologija koja za rezanje metala koristi zraku visokog intenziteta koja u sinergiji sa internim plinom vrši rezanje. Laserko rezanje se upotrebljava za rezanje brojnih materijala, počevši od inoxa pa do aluminijskih limova. Danas se tehnologija rezanja laserom sve više unapređuje i upotrebljuje, te se tako poboljšava ekonomičnost rezanja metala i kvalitet finalnog proizvoda, pojašnjava direktor Edis Lović.

Iz kompanije Lović&CO, ističu da su, pored sadašnjih ulaganja, planirane i nove investicije. Optimisti su i vjeruju da će kao i dosada, uspješno prebroditi korona krizu, i već na proljeće krenuti u realizaciju novih planiranih projekata.

                                                                                                                       Mubina Biščić-Delmanović