“Ljeto u Tuzli”: Večeras na Trgu slobode „Dan italijanske kuhinje“

U Tuzli će se, po 12. put, održati „Dan italijanske kuhinje 2021“ u subotu 4.9.2021. od 19 sati na Trgu slobode. Učešće, kao i ranijih godina, uzele su članice udruženja koje će pripremiti svoju gastro ponudu. Za sve građane Tuzle, pored različite gastro ponude, biće obezbijeđeno vino i osvježenje. Manifestaciju su finansijski podržali Grad Tuzla – u okviru Ljeta u Tuzli i Trentini nel mondo.

Posjetu manifestaciji potvrdili su iz uprave udruženja Trentini nel Mondo Armando Maistri predsjednik, Francesco Bocchetti direktor i Paolo Rossi savjetnik. Ispred Vlade provincije Trentino dolaze Alex Marini i Denis Paoli. Dolazak je potvrdio i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza i poduzetnik Paolo Parmesan. Manifestaciju će uveličati dva profesionalna kuhara Franco Calliari i Rinaldo Dalsasso koji će „uživo“ pripremati tradicionalno jelo Trentinske knedle sa ribom i nezaobilaznu palentu po izvornom receptu. Dolazak su potvrdili i italijanski kolumnista – novinar Edvard Cucek i profesor Frédéric Spagnoli sa francuskog univerziteta Franche-Comté. Dolazak na manifestaciju su potvrdili i članovi udruženja Italijana iz Banje Luke.

Manifestaciju će otvoriti gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a delegaciju iz Trenta će primiti premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar Zlatan Muratović iz Ministarstva za kulturu, sport i mlade i ministar Elvis Barakovi iz Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Ko ima volje i vremena, dobro je došao da se pridruži organizaciji manifestacije ili da isproba pripremljenu gastro ponudu.