Ljeto na Panonici prava radost za turiste uz mnogo zabavnih sadržaja

Uz glavnu saobraćajnicu Grada Tuzle dopire graja turista sa svih strana i žubor kupanja sa Panonike koja je ponudila kupačima da biraju koja je voda najboljeg kvaliteta i dubine. Sa Slapova dopire poseban žubor u kojem uživaju kupači među kojima je mnogo mališana kojima je ovo pravi raj jer ne brinu za plivanje jer spasioci sa svih strana prate kupače uz Hitnu pomoć Doma zdravlja Tuzla.
Mnogi kupači su se umorili od kupanja pa se odmaraju ispod posebnog napravljenog natkrivenog objekta pored plažnog puta i nešto grickaju uz osvježenje u pravom ljetnom ambijentu koji ih odmara.Tu pored njih su i jarani koji godinama igraju karte uz povremeno kupanje i razmjenjuju životne događaje uz ovo nemirno vrijeme.
Na Kapiji stižu gosti na Panoniku sa svih strana koje dočekuju Belma i Nedžad sa osmijehom i na taj način ih ispraćaju niz put na sve strane dok izaberu na kojem jezeru će da provedu dan na kupanju i uživanju u ljekovitoj slanoj vodi . Spasioc Fuad Dedić na prvom jezeru posmatra kupače i ponekad ide uz obalu da osjete njihovu sigurnost da li je u najboljem redu.
Kako je istakao direktor JKP Pannonice Tuzla , Maid Porobić, u jednom danu na Panonska jezera boravi 1133 gostiju, temperatura čiste vode je 26 stepeni, a salinitet je 34gr/l.Cijelo vrijeme je bilo uspješno, bilo je 60% više dnevnih ulaznica nego prošle godine , bolje je posjeta gostiju koji stižu iz cijelog svijeta, Evrope i susjednih zemalja. Očekujemo 380 hiljada posjeta, samo da nas vrijeme i dalje posluži , ističe direktor Porobić.
Među stalnim gostima je i Hani , koja je već pocrnila jer je svake godine od prvog dana na kupanju i mis je plaže i zovu je ikonom svih svjetova, a za nju je Panonika jedina u svijetu, a dođe da očisti pluča i da uživa u kupanju. Očekuje drugaricu iz Kopra da zajeno uživaju među gostima koji su došli iz BiH i cijelog svijeta.
Među gostima su i gosti iz Njujorka koji su stigli prvi puta, a žive tamo već dugo iako su iz Buhaća i nemogu da vjeruju da ovakva ljepota mora negdje postoji , dok joj stiže na plažu konobar Mersudin Muminović , koji ima na tacni nosi osvježenje iz restorana kod Slapova. Neadaleko od njih je i štand Tetovaža koja je mnogima jako bitna , da ponesu uspomenu na ovo podneblje i more preko koga nadlijeću golubovi koji su se već sprijateljili sa turistima i prelaze preko kamena u njihovoj blizini.
Gosti stalno pristižu na drugu Kapiju u kojoj ih dočekuju Amra i njene kolege, koja je povezana sa Gradskim parkom, pa su prvo obišli Kralja koji je najljepše izdanje vladara Kralja Tvrtka koji čuva grad, pa su požurili na Panonska jezera da uživaju u kupanju ljekovitoj slanoj vodi.

Nedaleko su gosti iz Gračanice koji su stigli sa autobusom u 8 sati i vraćaju se u 18 sati i ne žele propustiti svaki sat uživanja. Ove godine spasioci su glavni na Panonici koji su i obućeni dobro, opominju i kupače sa pištaljkama da ne bacaju kamenje u vodu i oni prestaju. Sa druge strane prvog jezera dežura spasioc Igor Božić koji je već šestu sezonu na Panonici.Radio je i na drugim mjestima, a ove godine već je tri mjeseca spasioc. Želi istači da su ove godine gosti zadovoljni, nije bilo nikakvih problema, sve je uredno , ističe Igor.
Adin Malahodžić je sada prve sezone spasioc na Panonici, Kako ističe, imao je 2 spašavanja pojedinačna i jedno zajedničko jer je pozlilo jednom čovjeku, a svi su spašeni i sretno se završilo , kaže Adin.
Cijela Panonika zna za Kralja Panonike, Muju Sinanovića učesnika NOR-a, koji je od otvaranja Panonike stalno prisutan na svom mjestu na prvom jezeru niže Slapova .Neda se Kralj , neda svoju titulu nikome, kupa se, ma kakav štap koji je nosio , ide opet na jezera , često pješke i u julu se počeo da se kupa i od 16 jula u prosjeku se kupao 9 sati.Taj dan je jedva došao i razmislio je kako dalje i odlučio je da zamoli Allaha da mu pomogne još pri polasku na Panoniku u liftu i rekao je:-Učini mi Allahu , pomozi mi, nisam ti nikakvo zlo napravio i kad ulazim na Panonike kažem , pomozi i mom Maidu i njegovom osoblju , jer ja dočekujem goste.Ovo je lječilište i dati ću sva upustva i u vodi i napolju kako se kupati i cijeli dan i meni je Allah pomogao taj prvi dan sam malo pomalo počeo da se oporavljami prvi dan sam se kupao 7, 5 sati , pa drugi dan 8 i 9 sati, a kasnije 10 i 12 sati .Tako da sam kupao do sada 29 dana i 262 sata.
Sada se kupam jer život bez jezera nemogu zamisliti , a ne želim nikome predati svoju titulu i svoj 96-ti rođendan koji želim dočekati 15 avgusta i radujem se da će moja Panonika i turisti koji me neznaju znati za moje ime i mnogi će mi zaželjeti da vladam Panonikom i dalje.Ja kada pogledam niz vodu osjetim u duši koliko je moja Panonika i koliko je volim i bez nje ne bih mogao da živim, a volim i sve turiste sa kojima sam okružen na mom stalnom mjestu , a turisti stalno pristižu sa svih strana da uživaju u Panonskom moru koje se vratilo u naš grad , poslije toliko godina, ističe Kralj Panonike , Mujo Sinanović.
Zvanično će biti obilježen rođendan Kralju jezera Muji Sinanoviću 15 avgusta uz svečana čestitanje i medije i TV koji će biti pristutni na voljenoj kraljevoj Panonici.

Piše: Duška REBIĆ