Ljetni univerzitet u Tuzli od 2. jula

Poznat je datum održavanja ovogodišnjeg Ljetnog univerziteta. Održat će se u Tuzli od 2. do 8. jula u Kampusu Univerziteta u Tuzli i na fakultetima koji pripremaju tematske radionice za studente i goste. Ovogodišnja tema Ljetnog univerziteta je „Obrazovanje za 21. stoljeće“, a centralna tema i edukativni, sportski, kulturni i zabavni sadržaji bit će usklađeni sa preporukama Evropske komisije za BiH, prioritetima Erasmus+ programa za Zapadni Balkan i Staregijom Univerziteta u Tuzli.

Univerzitet je najveći dio organizacije Ljetnog univerziteta ove godine dao studentima, članovima Studentskog parlamenta, odnosno vijeća na fakultetima koji će na radionicama početkom jula ugostiti stručnjake iz različitih oblasti, iz prakse. A organizaovat će i tradicionalnu Balkanijadu.

  • Balkanijada predstavlja jednu vrstu sportskog takmičenje gdje studenti mogu da učestvuju u brojnim sportskim aktivnostima počevši od pojedinačnih pa do ekipnih sportova, tako da ćemo imati takmičenja u fudbalu, u košarci, u odbojci na pijesku i brojnim sportovima u kojima studenti mogu da učestvuju besplatno, kaže Amra Šehić, predsjednica Studentskog vijeća Pravnog fakulteta UNTZ za RTVTK.

U toku je izrada tematske web platforme na kojoj će biti istaknute informacije i termini održavanja radionica i takmičenja, te linkovi za prijave učesnika. Na svim fakultetima bit će i info tačke gdje će se studenti moći informirati o aktivnostima u okviru Ljetnog univerziteta.

  • Pored brojnih edukativnih radionica koje će se ticati i zelenih ekonomija i mekih vještina, vještina zapošljivosti, stručnih vještina iz različitih područja, ove godine obećavamo svim zaposlenicima, studentima i gostima i građanstvu Tuzle i TK i dobru zabavu. Mnogo zabavnih, sportskih, kulturno-zabavnih aktivnosti i naravno mogućnost da se upoznaju sa kulturno-historijskim i prirodnim bogatstvima Tuzle i TK, kazala je za RTVTK prof.dr. Vesna Bratovčić, predsjednica Organizacionog odbora Ljetnog univerziteta.

Partneri Ljetnom univerzitetu ove godine su Grad Tuzla, turističke zajednice Tuzle i Tuzlanskog kantona, kantonalni Zavod za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe, Muzej Istočne Bosne, BKC TK tuzlanski Centar za kulturu, Panonika, nekoliko građanskih udruženja i organizacija nevladinog sektora, te mediji. Na završnoj manifestaciji uz koncerte i plesnu radionicu bit će organizovan i takmičarski kviz za studente.