Ljekar savjetuje kako ojačati imunitet

Raznovrsna i uravnotežena ishrana kao i umjerena fizička aktivnost čuvaju naše zdravlje i jačaju imunitet, rekao je Sergej Ostojić, predsjednik Upravnog odbora Centra za zdravlje, vježbanje i sportske nauke.

Ostojić je gostujući na N1 ukazao na značaj kvalitetne ishrane i adekvatne fizičke aktivnosti sa zdravim organizmom i jačim i otpornijim imunitetom, u suočavanju s raznoraznim virusima i baktetijama.

On je, objašnjavajući da je neophodna dugoročna briga jer se imunitet gradi postepeno i godinama, kazao da za neke stvari nikad nije kasno.

“Imunitet umnogome zavisi od bakterija koje žive u našem organizmu kojih ima hiljadu puta više nego naših ćelija i zdrave bakterije ‘zdravo’ utiču na naš imunitet. Pojedine namirnice u ishrani značajno povećavaju zdravlje bakterija, pa samim tim i čitav imunitet. Pre svega, njih ima u svemu što je fermentisano: turšija, mlečni proizvodi, kiselo mleko, kefir, jogurt, takođe i u zelenom lisnatom povrću, kiselom kupusu…”, naveo je Ostojić.

On je ispričao kako je poznata studija u Japanu pokazala da je grupa onih penzionera kojima je svakog jutra davano 100 grama jogurta imala manji rizik od gripa zbog više zdravih bakterija u crijevima.

Govoreći o fizičkim vježbama, objasnio je da nedovoljna količina fizičke aktivnosti stvara loš imunitet, ali i da prevelika količina fizičke aktivnosti takođe nije dobra.

“Ne treba da težimo skupim treninzima, odlasku u fitnes klubove, sasvim je dovoljno 30 minuta brze šetnje svakog dana pet puta nedeljno. Procenjuje se da je na nedeljnom nivou neophodno između 150-300 minuta umerene aktivnosti”, rekao je Ostojić.