Liturgija u Tuzli: Praznik Vaskrs simbolizuje pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom

Liturgija u Tuzli: Praznik Vaskrs simbolizuje pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom


U povodu najvećeg pravoslavnog praznika Vaskrsa u Sabornom hramu Uspenije presvete bogorodice u Tuzli služena je svečana  liturgija koju je predvodio starješina ovog hrama, Miloš Trišić.


-Praznik Vaskrs simbolizuje pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom. Vaskrsenje Hristovo je najveći praznik nad praznicima, pobjeda nad pobjedama jer je u Svetom Hristovom vaskrsenju slavimo pobjedu života nad smrću. Svim prijateljima i ljudima sa kojima živimo treba da svjedočimo da je Isus Krist vaskrsao  iz mrtvih, pobjedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka darovao vječni život– kazao je Trišić, te pozdravio sve prisutne sa pozdravom „Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse“.


Trišić se posebno zahvalio, pozdravio i istakao požrtvovanost medicinskog osoblja koji se trude više od godinu dana da spase sve ljude od pandemije i drugih bolesti. Naglasio je da Saborni hram Uspenija presvete bogorodice iduće godine obilježava jubilej 140 godina od osvještenja ovog hrama, na koje trebaju doći Fotije i drugi veliki pravoslavni predstavnici.


Vjernicima je sveštenik Spasoje Radovanović uputio poruku za Vakrs putem koje je pozvao vjernike na mir i ljubav, te podsjetio da je po vjerovanju Isus Krist vaskrsao trećeg dana nakon smrti i da je praznik Vaskrs – praznik ujedinjenja svih nas u našem Gospodu i spasitelju. U ponoć Vaskršnje radosti uznosimo usrdnu molitvu za blagodat uskrsloga Gospoda koji je pomirio nebo i zemlju. Duboko sam uvjeren da je našem društvu potrebno jedinstvo i sloga, da svjedočimo pred svijetom da je Hristos zaista vaskrsao, kazao je  Spasoje Radovanović, sveštenik Sabornog hrama Uspenija presvete bogorodice u Tuzli.


U povodu Vaskrsa u dvorištu Sabornog hrama je održano farbanje jaja jer je tucanje jaja nezaobilazno po tradiciji. Vjernici čestitaju Vaskrs pozdravom „Hristos Vaskrse„ i Vaistinu Vaskrse“.
Nakon liturgije koja se održava ujutro, po povratku kući pali se svijeća, te se kadionicom kadi dom, a sutradan se odlazi na groblje i umrlim na grob postavlja crveno jaje.

Duška REBIĆ