Lijanović osuđen na devet godina zatvora

Vijeće Kantonalnog suda Tuzla danas je Jerka Ivankovića Lijanovića osudilo na kaznu zatvora od devet godina zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

On i Stipe Šakić, koji se nije bio prisutan na izricanju presude, optuženi su za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi sa nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanskog kantona (TK) i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u periodu od 2011. do kraja 2014. godine. Njegov savjetnik Šakić je osuđen na godinu dana zatvora.

Bivši zamjenik federalnog premijera i ministar poljoprivrede FBiH Lijanović tereti se da je organizirao udruženje u kojem je bilo još nekoliko članova, uključujući i njegovog nekadašnjeg savjetnika Šakića, te da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

U ovom predmetu optuženi su bili i Mersed Šerifović, nekadašnji poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, osuđeni na po dvije i pol godine zatvora.

Suđenje za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava, počelo je u oktobru 2016. godine. Optužnica tereti Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića–Lijanovića te Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Mirka Galića i Miroslava Čolaka da su od 2007. do 2012. godine, djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima.

(radiosarajevo)