Kvalifikacije za SP: BiH bez baraža i sa drugim mjestom?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine preuzela je pobjedom nad Gibraltarom drugo mjesto na tabeli kvalifikacione grupe za Svjetsko prvenstvo.

Do kraja kvalifikacija naš tim će igrati još utakmice protiv Belgije i Estonije, a Grčka će igrati protiv Kipra i Gibraltara, te je jasno da će se voditi velika bitka za drugo mjesto na tabeli. Trenutno naš tim ima 14 bodova, Grčka 13, te je izvjesno da će nam za drugo mjesto na tabeli trebati dvije pobjede do kraja kvalifikacija, ili u ekstremno povoljnoj situaciji za naš tim, četiri boda.

Ipak, drugo mjesto nam možda ni sa takvim ishodom ne bi donijelo plasman u baraž, jer od devet reprezentacija koje će zauzeti drugo mjesto u evropskim kvalifikacijama, najlošija po bodovnom saldu će otpasti. Pritom, utakmice odigrane protiv posljednjeplasiranog tima na tabeli nakon što se okonča grupna faza neće biti uzete u obzir kod rangiranja drugoplasiranih reprezentacija.

Trenutna tabela drugoplasiranih reprezentacija izgleda ovako:

Već iz pogleda na tabelu, jasno je da Portugal na tabeli najboljih drugoplasiranih reprezentacija ne možemo sustići, jer čak i da dobijemo obje utakmice do kraja, Portugal će imati minimalno bod više od nas, čak i uz poraze u obje utakmice do kraja.

Slovačka, trenutno druga najbolja drugoplasirana reprezentacije evropskih kvalifikacija, večeras gostuje u Engleskoj, a do kraja kvalifikacija će igrati još i protiv Škotske na gostovanju.

Ukrajina će do kraja kvalifikacija odigrati još duele protiv Islanda u gostima i Hrvatske na svom terenu, ali nije još sasvim izvjesno da će oni okončati na drugom mjestu.

Sjeverna Irska ima još tri značajne utakmice do kraja kvalifikacija, u kojima će ugostiti Njemačku i Češku, a gostovat će i Norveškoj.

Švedska do kraja kvalifikacija igra protiv Luksemburga na svom terenu i potom gostuje kod Holandije, pa je realno za pretpostaviti da će imati minimalno 13 bodova.

Italija do kraja kvalifikacija igra protiv Izraela i Makedonije na svom terenu, a gostuje i u Albaniji. Realno je za pretpostaviti da će Italija završiti u poretku ubjedljivo ispred drugoplasiranog tima iz naše grupe.

Irska do kraja kvalifikacija dočekuje Srbiju i gostuje Velsu, pa je svakako jedan od timova koji bi mogao izgubiti još dosta bodova. Težak raspored ima i Crna Gora, jedina selekcija koja se trenutno nalazi ispod selekcije Bosne i Hercegovine.

Crnogorci će ugostiti Rumuniju i Dansku, a gostovat će kod Poljske.

Izvjesno je da bi naš tim trebao zauzeti poziciju u baražu sa 14 bodova, odnosno sa pobjedama protiv Belgije i Estonije. Isto tako, nije isključeno da nam osvajanje boda protiv Belgije donese plasman u baraž prema tabeli drugoplasiranih reprezentacija, ali svakako da bi se u tom slučaju mnogo pitala i Grčka, koja računa na to da pobjedom na Kipru u narednom kolu kvalifikacija i eventualnim porazom ili remijem našeg tima protiv Belgije može ponovo preuzeti drugo mjesto na tabeli.

(Sport1.ba)