Kuća sporta otvorena u Tuzli: Emotivno sjećanje na istinske velikane Slobode

Tuzla je od sinoć bogatija za Kuću sporta Radničkog sportskog društva Sloboda. Svojevrsni je to muzej koji ne dozvoljava da padne prašina zaborava na istinske velikane sporta koji su postigli značajne rezultate na domaćem, evropskom, ali i svjetskom nivou.

Prije 102 godine formirano je Radničko sportsko društvo Sloboda koje je kroz dosadašnju historiju u mnogim sportovima iznjedrilo brojne velikane koji su u profesionalnom smislu ostvarili značajne uspjehe na borilištima.

Kako na sve njih ne bi pala prašina zaborava, pod potpisom tuzlanske konceptualne umjetnice Edine Selesković kreirana je Kuća sporta, prva ovakve vrste na našim prostorima.

Uz nove tehnologije i multiumedijalni pristup svi zainteresirani u ovom svojevrsnom muzeju mogu se podsjetiti na historiju 13 klubova, tamburaškog društva, vrsne sportiste, rekordere, navijače, ali i ostvarene vrhunske rezultate.

“Postavkom smo nastojali prenijeti duh i osjećaj Slobode. Nadam se da će boravkom i prohodom kroz Kuću sporta svi doživjeti ono što sam i ja ostjetila radeći na njoj protekle dvije godine. Sloboda jesu pehari i sportaši, ali je isto tako i ogroman broj ljudi, odnosno jedan grad, koji je zajedno stao rame uz rame kako bi Sloboda opstala 100 godina”, kazala je Selesković.

Svaki centimetar muzeja osmišljen je i kreiran na način da u starijim posjetiteljima budi posebne emocije, dok oni znatno mlađi imaju priliku kroz realistični prikaz upoznati se sa trenucima koji su zlatnim slovima ostali upisani u sportskoj historiji Tuzle, ali i šire bh. zajednice.

“BiH, a posebno Tuzla ovo je odavno čekala i drago nam je da smo uspjeli ovaj projekt dovesti do samog kraja. Mnogo arhivske građe ovdje je zastupljeno, a kada je pogledamo uvjeravamo se u svo bogatstvo historije Slobode. Najteži dio je bio sakupiti sve uspomene na jednom mjestu, a ovaj prostor pokazuje da Sloboda ne može bez Tuzle, ali i obratno”, navodi Aid Berbić, predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda Tuzla.

U Kući sporta ispisano je više od 20 hiljada imena ljudi koji su pronosili slavu Slobode, ponosa i svega onoga što Tuzla predstavlja. Među njima je i legendarni bacač kugle Zlatan Saračević, kojem je 25. jula 1992. godine, na ljetnoj Olimpijadi u Barceloni, pripala čast da uđe u historiju kao sportista koji je nosio zastavu BiH na ceremoniji otvorenja igara.

“Kuća sporta za mene je od neprocjenjive vrijednosti, a njeno otvorenje označavam historijskim trenutkom. Ovdje sam, između ostalog, odlučio na predstavljanje dati svoj dres u kojem sam nastupio na Olimpijskim igrama u Barceloni. Za njega sam posebno vezan, ali njemu je mjesto u jednoj ovakvoj kući. U Atletskom klubu Sloboda-Tehnograd sam započeo, ali i završio svoju karijeru u kojoj sam postigao određene rezultate. Oni su me doveli do proglašenja sportsistom stoljeća grada Tuzle”, priča nam Saračević, koji je u svojoj karijeri kuglu bacio čak 200 hiljada puta.

Otvorenje Kuće sporta uveličala je i proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović. Iako je svoju karijeru gradila u Košarkaškom klubu Jedinstvo, ljubav osjeća i prema Slobodi, a kontinuirano se radovala svakom njenom uspjehu.

“Kuća sporta sigurno ostavlja traga na buduće generacije, što je u biti najvažnije. Mislim da danas mladi veoma malo znaju od Radničkom sportskom društvu Sloboda, ali i ostalim klubovima koji imaju uspjehe u Tuzli. Kuća sporta je jedna dobit za građane Tuzle, ali i BiH. Nadam se da će ovakvih projekata biti i u ostatku naše zemlje, jer to brojni klubovi zaslužuju”, poručila je Lakić-Brčaninović.

Kuća sporta je otvorena za sve građane koji je žele posjetiti, uz zasigurno buđenje posebnih emocija.