Kroz umjetnost na 12.Međunarodnom festivalu mladih Kaleidoskop u Tuzli

Bogatstvo događaja umjetnosti ovih dana je na svim lokacijama Grada Tuzle prisutan sa svih strana. Mnogobrojni događaji na 12.Međunarodnom festivalu mladih Kaleidoskopa su zainteresovali mnogobrojnu publiku da prisustvuje i da se edukuje kroz učesnike ovog festivala koji je postao prepoznatljiv i privukao je sa svojom organizacijom raznolikosti mnoge da nešto i nauče i zavole. Posebnu je prisutna raznolikost  muzike, posebno su ove godine prisutni bendovi uz dobre izvođače, ali i klasična muzika koja sve više osvaja publiku, ali i plesne radionice , radionice kaliografije, susreti sa iskusnim pozorištarcima  iz svijeta umjetnosti filma i pozorišta.
Takav susret je održan u Ateljeu „Ismet Mujezinović“  sa poznatim filmskim i pozorišnim rediteljem Dinom Mustafićem iz Sarajeva koji je govorio o umjetničkom angažmanu umjetnika i iz svog iskustva kroz umjetnost koji se često dotaknu na poseban način da izmjene događaj da bi privukli publiku. Posebno je predavanje privuklo“pozorištarce“ koji su  prisustvovali i željeli da doznaju mnogo više iz iskustva poznatog reditelja.
U Gradskom parku se održava Kaleidoskop art koji svakodnevno posjećuju i građani i turisti koji se vraćaju sa kupanja sa Panonike i razgledaju šta su izložili umjetnici na svojim štandovima i tada je najposjećenije. Među učesnicima Kaleidoskopa arta  je i mlada umjetnica Aldijana Šabanović, koja se na svom štandu predstavila sa umjetničkim slikama raznih motiva i formata, rađenih sa tehnikom akrilik, živih boja koja su privukla posjetioce da svakodnevno razgledaju jer su obasjale posebno u noći Gradski park. Aldijanin talenat je bio prepoznat već od 5-te godine , pa je kasnije ljubav za umjetnost odvela da studira slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu gdje je završila već prvu godinu.
Nedaleko od nje i štand Berine Aljić koja je na svom štandu predstavila nakit , ručne izrade raznih šarolikosti nakita koji je sada u trendu . Zainteresovao je sve one koji žele da se uljepšaju u ljetnim danima sa nakitom i lancima , naušnicama , narukvicama , rajfovima , koji su ukrasili cijeli ambijent pogotovo noću kada se sjaj više ističe , jer Kaleidoskop Art, radi do 22 sata, pa mnogobrojni šetači obiđu štandove.
Nedaleko od njih je i mural koji je  uradio i završio grafički dizajner Darko Jovičić,koj je uljepšao cijeli park i ,  privlači građane i turiste da razgledaju. Mnoge mlade su privukle i radionice kaliografije u Domu mladih,Vanje Stankić i plesne plesne radinice Zorice Janković , koje će se održati u subotu 30.7.2022. na Trgu Slobode u Tuzli u 18:30 do 20, 00 sati.
Aktuelni su i koncerti u Parku Muzičke škole od 20 sati, a 12.Međunarodni festival mladih Kaleidoskop se završava sa bendovima Soul Altrenative, Respotic  Bullet, Edo Majka, Urban&4 i Zoster.
Duška REBIĆ