Krimolovci: Zaprimljeno 376 poziva i deset korisnih informacija u septembru

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u septembru 2017. godine registrirali su 376 poziva na telefonskoj liniji ”Krimolovci”.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno deset korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 68 prijava, od čega 18 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama i privredni kriminal. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 28 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po sedam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristigle su 22 povratne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, na osnovu čega je utvrđeno da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima dva izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima, saopćeno je iz SIPA-e.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 68 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja ”Krimolovci” – 080 020 505.

(Nezavisni.ba)