Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje porodiljskih naknada u TK do kraja maja 2022. godine

Nakon što su Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona donijeli potrebne izmjene i dopune zakonske regulative, utvrdili pravo i osigurali finansijska sredstva, te donijeli Uredbu kao provedbeni akt o visni, uslovima, kriterijima i postupku realizacije dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji i novčane pomoći nezaposlenoj majci porodilji, danas je održan sastanak sa direktorima Centara za socijalnu pomoć sa područja Tuzlanskog kantona kako bi se razjasnile i otklonile sve nejasnoće Zakona koje se odnose na određene specifične slučajeve.

Cilj je u što kraćem vremenskom roku krenuti u provedbu mjera podrške majkama porodiljama.

Došli smo u stanje potrebe u završnu fazu u smislu implementacije samog prava kojeg smo utvrdili izmjenom Zakonskih rješenja i u tom smislu obzirom da je u čitav postupak potrebno uključiti Centre za socijalni rad, osjetili smo potrebu da organizujemo ovaj sastanak”, kazao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Nezaposlene majke imat će pravo na novčanu pomoć u iznosu od 1000 KM i to mjesečno godinu dana, dok će zaposlene porodilje imati pravo na dodatnu novčanu pomoć iznosa prosječne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine iz prethodne godine. Zakonom su također obuhvaćene i porodilje od 1. aprila 2021. do 1. aprila 2022 godine koje će dobiti jednokratnu pomoć u visini od 1000 KM.

“ Naravno, sredstva su obezbijeđena u iznosu blizu 26 miliona KM predviđena za ovu mjeru i nadam se da ćemo današnjim sastankom krenuti u realizaciju ove mjere i otkloniti sve nejasnoće i pitanja koja su vezana za realizaciju ovog Zakona”, rekao je Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Dodatnu novčanu pomoć utvrdit će centri za socijalni rad rješenjem o utvrđivanju iznosa naknade plate i to na osnovu dokumentacije koja je potrebna za ostvarivanje tog prava bez podnošenja posebnog zahtjeva. Upravo iz tog razloga Centrima za socijalni rad bilo je potrebno pojasniti i obrazložiti dodatna uputstva i instrukcije u primjeni ovog Zakona, te kako postupati u pojedinim slučajevima koji se pojavljuju u Centrima.

Što se tiče Centara za socijalni rad, nama izmjena i dopuna Zakona je potpuno jasna, instrukcije koje je donijela Vlada je također jasna, ali kod pojedinih specifičnih slučajeva imamo određene dileme. Najbitnije je da nijedna porodilja koja ima rođeno dijete od 01.aprila 2022. godine neće biti izostavljena iz ovog prava i porodilje koje su rodile u proteklih godinu dana, također u prava koja se predviđaju ovim Zakonom neće biti izostavljena”, naglasio je Salih Omerović, direktor Centra za socijalni rad Sapna.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva centrima za socijalni rad za ostvarivanje ovog vida podrške, odnosno za novčanu naknadu nezaposlenim majkama i drugim osobama koje mogu koristiti ovo pravo je do kraja maja ove godine.