Krajem godine počinje izgradnja autoceste Orašje – Tuzla

Poslije više od 20 godina čekanja, Tuzla se konačno približava boljoj povezanosti sa drugim kantonima i šire. Na sastanku održanom u Gradskoj upravi Tuzla, razmatrani su započeti i planirani projekti za izgradnju autoceste od Orašja do Tuzle, konkretno dionice od Tuzle do Maoče. Ovo je prvi korak u pokretanju ovog dugo očekivanog projekta.

Na sastanku održanom u Gradskoj upravi Tuzla, izvršni direktor JP Autoceste Federacije BiH Ešef Džafić i predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Jasmin Imamović, predstavili su Idejni projekat autoceste Orašje-Tuzla, dionice Tuzla-Maoča, LOT 5, te Elaborat identifikacije parcela za eksproprijaciju, LOT 5. Ovaj sastanak je organizovan u cilju pokretanja aktivnosti na izgradnji autoceste koja će povezati Tuzlu sa drugim kantonima i širom zemlje, a očekuje se da će ovaj projekat biti završen u roku od nekoliko godina.

“Očekujem da gradnja ove autoceste, od Mihatovića do Previla, krene u drugoj polovini tekuće godine. Vlada FBiH je obezbijedila sredstva za izgradnju dijela ove autoceste u iznosu od 134.000.000 KM, kao i sredstva za projektovanje i eksproprijaciju. Sredstva nisu upitna i sada je do dinamike i angažovanosti svih učesnika. Uposlenike i čelnike Grada Tuzle ne treba moliti, oni su zaista učinili mnogo toga sa svoje strane da dođemo u ovu fazu izrade projektne dokumentacije pa i samog čina početka gradnje”, istakao je izvršni direktor JP Autoceste Federacije BiH, Ešef Džafić.