Košarkaš Evel Hadžiselimović iz Tuzle nastavlja karijeru u slovenskom Šentjuru

Piše: Mubina Biščić-Delmanović

Evel Hadžiselimović, 18-godišnji košarkaš iz Tuzle,  sportsku karijeru počeo je graditi u Sloboda Diti, gdje je proveo svega nekoliko mjeseci. Zatim je igrao  u ABC Basket, nakon čega prelazi u  Slobodu,  da bi kasnije otišao u Igman Burch, gdje je bio najmlađi prvotimac ekipe s Iidže. Novi klub Tuzlaka je slovenački prvoligaš Šentjur, koji vodi poznati  stručnjak Aleš Pipan. Hadžiselimović je bio upravo želja ovog  bivšeg trenera Olimpije i selektora Slovenije. Pipan je u košarkašku orbitu izbacio mnoge zvijezde poput Bečiroviča, Nahbara, Lakoviča, braću Dragić, H. Rizvića, Begića, Preldžića i druge igrače.

Ljubav prema košarci se javila još u osnovnoj školi. Tada sam napravio prve košarkaške korake i zavolio ovaj sport. Trenirati sam počeo 2009. godine, u tadašnjem  klubu Sloboda Dita, gdje sam proveo malo vremena, svega nekoliko mjeseci. Sada, nakon nekog perioda provedenog u Igman Burchu, karijeru nastavljam u Sloveniji, kod poznatog stručnjaka Aleša Pipana. Biti zapažen sa njegove strane i doveden ovdje je neprocjenjiv osjećaj. Cijenim svaki momenat proveden s njim na terenu i trudim se prikupiti i naučiti što više stvari, kazuje na početku razgovora Hadžiselimović.

 Evel Hadžiselimović, visok je 205 cm i i igra na poziciji niskog krila, za što je potrebna određena visina, brzina i pokretljivost, što se uz dobar šut smatra jednom od najraznovrsnijih pozicija u košarci. U odnosu na druge košarkaše njegovog uzrasta, Hadžiselimović se izdvaja upravo po toj visini. U Igman Burchu, u kojem je nekad  igrao i legendarni Nenad Marković, Hadžiselimović je pokazao talent, entuzijazam i dobru igru. Sa samo 16 godina dobio je priliku da zaigra za prvi tim, što je u konačnici otvorilo i vrata Šentjura.

 -Do prelaska u Šentjur je najviše doprinjeo moj dolazak u Sarajevo, gdje sam prošlu sezonu dobro odigrao za mlađe selekcije. Oni su to pratili i na ljeto odlučili me dovesti ovdje. Što se tiče mojih dosadašnjih uspjeha, mogu reći, da najvećim smatram nastupanje za U-16,  reprezentaciju Bosne i Hercegovine i igranje na turniru nacija u Turskoj, priča Hadžiselimović.

 Odlazak u Sloveniju, za Evela Hadžiselimovića, bila je velika životna prekretnica. Prvenstveno se morao prilagoditi životu u drugoj državi, ali i osamostaliti i naučiti sve obaveze, pa i školske, kao učenik 4. razreda Gimnazije,  uskladiti sa treninzima, koji su dvaput dnevno.  Olakšavajuća okolnost mu je, kako kaže, neizmjerna podrška saigrača, trenera, ali i profesora, što mu je značajno olakšalo prelazak.

 -Vrlo brzo sam se uklopio i snašao ovdje. Suigrači su me dobro primili, što mi je olakšalo uklapanje u njihov plan i program. Planovi sa klubom su mi da prije svega nastavim dobro trenirati, imamo dobru ekipu i očekujemo dobre rezultate na kraju sezone. Što se tiče ciljeva za budućnost, radiću prije svega na usavršavanju, prikupljanju savjeta trenera i nadati se najboljem ishodu, kazuje Hadžiselimović.

 Uzor ovog mladog košarkaša je Toni Kukoč. Sličnost vidi u razvoju njihovih karijera, te se nada da će nekada uspjeti ostvariti ono što je i on.  Želja mu je da zaigra u ABA ligi, a kasnije ko zna. Uz entuzijazam i talenat, vjerujemo da će Šentjur, za Hadžiselimovića otvoriti još mnoga vrata, velikih svjetskih timova.