Korumpirani tuzlanski policajci u pritvoru: Vozačima naplaćivali nepostojeće kazne i za naknadu praštali prekršaje

U akciji MUP-a TK-a i Federalne uprave policije dvojica policajaca uhvaćena i pretresena na ulici.

Općinski sud u Tuzli jutros je odredio jednomjesečni pritvor za Slađana Ilića i Enisa Tučića, službenike Policijske stanice Centar u Tuzli zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela primanje dara ili drugih oblika koristi uz krivična djela falsifikovanje službene isprave.

– S obzirom na činjenicu da je tužilačka istraga, kojoj su prethodile višemjesečne posebne istražne radnje, u ovom trenutku ne može davati više informacija, osim da je određen jednomjesečni pritvor za dvojicu policajaca, kazao nam je zamjenik glavnog tužioca Dragan Radovanović.

Dvojica policajaca su uhapšeni krajem prošle sedmice u akciji kodnog naziva “Dar”, koju su proveli pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK u saradnji sa službenicima Federalne uprave policije i Kantonalnog tužilaštva. Tada je pretreseno službeno vozilo MUP-a TK koje su zadužila dvojica policajaca, kao i uhapšeni dvojca, prilikom čega su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Kako nezvanično saznajemo, uhapšeni policajci su koristili svoj položaj kako bi od građana bez ikakvog dokaza naplaćivali često nepostojeće prekršaje, uglavnom saobraćajne prirode. Njih dvojica su radili kao pozornici u PS Centar u Tuzli, s tim da su u svojoj nadležnosti mogli zaustavljati i vozila za koja su primijetili da su počinila saobraćajne prekršaje. Upravo to su i uradili u nekoliko navrata, zaustavljajući vozila na jednom mjestu u gradu, uz izgovor da su vozači počinili određene saobraćajne prekršaje.

– Nakon što su ih zaustavili, indirektno su vozačima govorili kako im ne moraju pisati prekršaj i zvanično ih kažnjavati, nekad i pisanjem kaznenih bodova, ukoliko se uspiju “nagoditi”. To je trajalo nekoliko mjeseci, a vozači su uglavnom plaćali navodne prekršaje, saznajemo od izvora bliskog istrazi.

(MIREN ALJIĆ – Oslobođenje)