Korona zadala udarac prekograničnom šopingu u BiH

Korona pandemija je, zbog zatvaranja granica, znatno pogodila prekogranični šoping u Bosni i Hercegovini.

Državljani susjednih država su proteklih godina u BiH kupovali robu široke potrošnje u milionskim iznosima, uglavnom u supermarketima i trgovačkim centrima uz granicu, piše portal Indikator, dodajući da se kupovalo sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i namještaja.

Razlog su niže cijene u BiH, ali i povrat PDV-a koji kupcima znači velike uštede. Negativni efekti pandemije nisu, međutim, zaobišli ni prekogranične kupovine.

Broj zahtjeva za povrat PDV-a u BiH tokom deset mjeseci 2020. iznosio je 193.012, dok je samo u prvoj polovini prošle godine bilo 192.459 takvih zahtjeva.

Ukupna vrijednost robe kupljene u BiH i iznete van njenog carinskog područja iznosila u periodu januar-oktobar ove godine oko 57,41 milion KM (29,35 miliona evra), dok je PDV bio 8,34 miliona KM (4,26 miliona evra), rekao je Ratko Kovačević, šef za odnose s javnošću Uprave za indirektno oporezivanje BiH za Večernji list.

Poređenja radi, samo u prvom lanjskom polugodištu građani iz susednih zemalja su u BiH kupili robu u vrijednosti 60,43 miliona KM (približno 30,9 miliona evra), ili za tri miliona KM više nego tokom 10 ovogodišnjih mjeseci.

Najviše zahtjeva za povraćaj PDV-a su ove godine podnijeli državljani Hrvatske i Srbije koji su i ranijih godina, uz Slovence, prednjačili. Ovakva situacija ne čudi jer su komšije iz Hrvatske i Srbije, s obzirom na zatvorene granice, praktično bili i jedini koji su mogli da dođu u kupovinu, dodaje se u tekstu.

Ilustrujući posljedice korona krize na prekogranični šoping, list navodi da su tokom 11 mjeseci 2019. godine strani državljani podnijeli 396.574 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 18 miliona KM (9,2 miliona evtra), te da je vrijednost robe koju su u tom periodu kupili i iznijeli iz BiH iznosila 123,8 miliona KM (63,3 miliona evra)

Gubici su veći od 60 miliona KM (30,67 milioan evra), a tom iznosu treba dodati i novac potrošen na cigarete, alkohol i gorivo, koji ne podliježu povratu poreza, kao i na robu koja se kupuje na pijacama gde ne izdaju fiskalne račune, zaključuje se u tekstu.
(NEZAVISNE NOVINE)