Korona virus: U TK stabilno stanje, ali i dalje potreban poseban oprez

U Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla zabilježen je blagi porast broja djece kod koje je registrovan korona virus, međutim, to nije zabrinjavajuće, tvrdi direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Trenutna situacija s korona virusom u kantonu je zadovoljavajuća i nema razloga za paniku. No, opreza nikad dosta.

”U Tuzlanskom kantonu se može reći da je situacija stabilnija puno nego što je bila prije dva-tri mjeseca, ali nije vrijeme za opuštanje, nije vrijeme za proglašavanje nekakvog stanja da se možemo opustiti. Ja sa velikim oprezom pristupam ovim prognozama, imali smo dva puta u toku prošle godine da smo imali oscilacije, jako veliki broj, pa zatišje, pa skok”, kaže Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Nadati se da toga neće biti u narednom periodu. No, situacija iz glavnog grada naše zemlje nije ohrabrujuća, jer je u posljednje vrijeme povećan broj hospitalizovanih u sarajevskim bolnicama.

”Veliki je priliv ljudi u Sarajevu, i dolazaka i odlazaka i to bi moglo na neki način, vrlo lako proširiti epidemiju na druge dijelove BiH i to zahtijeva posebnu pozornost”, naveo je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

Stoga, medicinska struka traži od građana da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi. Nošenje maske, držanje distance i redovno održavanje higijene su osnovna pravila koji se stanovništvo treba pridržavati a koja su primjenjiva i u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložit će Vladi produženje svih postojećih mjera.

”Još uvijek nećemo razmišljati o popuštanju mjera. Mi i dalje imamo najliberalnije mjere u ovom dijelu Evrope i cijeloj Evropi. U mnogim zemljama je situacija bolja, ali ne razmišljaju o popuštanju mjera. Mi smo predložili Vladi da ove mjere produžimo za još 14 dana”, rekao je Čerkez.

On poziva građane na poštivanje mjera i prilikom boravka na otvorenom. Popuštanja mjera neće biti ni kada je u pitanju školstvo. Nastava u osnovnim i srednjim školama i dalje će se odvijati po kombinovanom modelu, a online na visokoškolskim ustanovama. Sve s ciljem, sprječavanja širenja epidemije.