Konstituisan novi saziv Skupštine TK: Vujović ostaje predsjedavajući, Krešić i Vuković zamjenici

Tuzlanski kanton prvi je u Federaciji BiH formirao zakonodavnu vlast, tačnije prvi kanton u kojem je formirana parlamentarna većina nakon Općih izbora. Čine je poslanici SDA, DF-a i dva samostalna poslanika Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji su bili kandidati PDA na ovogodišnjim izborima. Na sjednici je izabran predsjedavajući i zamjenici, a to su Žarko Vujović, Boris Krešić i Lejla Vuković.

” Uvijek je kada učestvuje što manje političkih subjekata dva ili tri, uvijek je ta skupštinska većina puno čvršća. Politički subjekti koji su lomili Vlade više ne postoje u TK a čak ih nema ni na političkoj sceni BiH. Ova skupština većina mogla je biti proširena sa još nekim političkim subjektima, ali njihovi lični interesi su bili ispred interesa građana TK”, kazao je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK.

Iako su u prethodnom mandatu bili poslanici PDA, u ovom sazivu, Senad Alić i Jakub Suljkanović djelovat će samostalno i dio su većine. Kako je naveo Alić, glavni razlog što su kolega i on donijeli takvu odluku, je loš izborni rezultat stranke čiji su kandidati bili.

”Očekujem da rukovodstvo PDA na čelu sa Elzinom Pirić isključi mene i Jakuba Suljkanovića iz stranke. Razlog je katastrofalan rezultat koji smo zabilježili 2022. godine i da smo u odnosu na izbore održane 2018 imali pad 22 hiljade glasova”, rekao je Senad Alić, samostalni zastupnik u Skupštini TK. 

Predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović za aktuelnu situaciju u Tuzlanskom kantonu rekao je kako se treba regulisati Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

”Bilo bi potrebno tu stvar ako želite odgovor od mene regulisati izbornim zakonom BiH i prepoznati ga kao problem, sada u ovom trenutku mi ne možemo komentarisati te političke opcije”, naveo je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Pored imenovanja predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona i njegovih zamjenika, jedna od tački dnevnog reda trebala je biti i prijedlog delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je sjednica prekinuta, delegati će biti izabrani u narednom periodu.

”Do ponedjeljka moramo predati liste koje će se ovjeriti u CIK-u a nakon toga u dogovoru sa ostalim političkim partijama ćemo sazvati nastavak sjednice gdje će se glasati o delegatima koji će ići u Dom naroda Parlamenta FBiH”, kazao je Boris Krešić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine TK.

Inače, iz Tuzlanskog kantona će u Dom naroda Federalnog parlamenta biti upućeno deset delegata i to pet Bošnjaka, tri iz reda Hrvata, jedan Srbin i jedan iz reda Ostalih.

Izabrani zvaničnici dužni su u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u Službenom glasniku BiH izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije.

 

(rtvslon.ba)