Konstituirajuća sjednica DNPFBiH: Tadić predsjedavajući Doma naroda, Čampara zamjenik iz reda Bošnjaka?

Foto: Klix.ba

U Sarajevu je u toku konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nakon usvajanja Dnevnog reda i usvajanja Izvještaja privremena Mandatsko-imunitetske komisije, delegati su položili zakletvu.

Na Dnevnom redu danas je i izbor rukovodstva, te svi prijedlozi vezani za budžet, kao i prijedlog davanja saglasnosti za finansijski plan PIO FBiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da će na mjesto predsjedavajućeg najvjerovatnije biti izabran Ivo Tadić, dok bi dopredsjedavajući iz reda bošnjačkog naroda trebalo da bude Aljoša Čampara.

HDZ i SDA neće predlagati dopredsjedavajućeg iz reda Srba, zato što će navodno čekati da se popuni Klub. Međutim iz SDP-a, koji ima 6 delegata, u klubu Srba već ranije su govorili da će oni predložiti svog kandidata za dopredsjedavajućeg iz reda Srba. Takođe nezvanično saznajemo da će SDP predložiti Žarka Vujovića za dopredsjedavajućeg iz reda Srba.

Budžet po hitnom postupku

Prijedlog budžeta biće razmatran po hitnom postupku, odlučili su delegati većinom glasova.

Prijedlog zakona o izvršenju budžeta takođe će biti razmatran po hitnom postupku, kao i svi zakonski prijedlozi vezani za budžet.

Izabrane komisije

Delegati u Domu naroda FBiH većinom glasova izabrali su privremenu Mandatsko-imunitesku komisiju, privremenu Komisiju za izbor i imenovnja. Jednoglasno je izabrana privremena Zakonodavnopravna komisija Doma narod PFBiH.

Delegati su utemeljili i privremeni Odbor za ekonomsku i spoljnu politiku, a izabrana je i privremena Administrativna komisija.

Sastav Doma naroda

U Klub bošnjačkog naroda mandati su dodijeljeni Hadisu Jusiću, Hajrudinu Haliloviću, Senadu Ahmetoviću, Fahrudinu Skopljaku, Senadu Aliću, Dževadu Hadžiću, Rami Isaku, Jasminu Duvnjaku, Jasminku Kapiću, Nijazu Musiću, Elvedinu Mušanoviću, Alisi Hajdarović, Zvonki Mariću, Aljoši Čampari, Samiru Suljeviću, Jasenku Tufekčiću i Senadu Čelji.

U Klubu hrvatskog naroda mandati su dodijeljeni izaslanicima Anelu Šahinoviću, Iliji Iliću, Borisu Krešiću, Ivi Tadiću, Edimu Fejziću, Marku Sarafu, Zdenki Džambas, Iliji Nakiću, Tomislavu Martinoviću, Damiru Džebi, Ivi Ragužu, Mariji Iličić, Zdravku Bešliću, Tomislavu Mandiću, Damiru Marjanoviću, Ivanu Iviću i Stipanu Šarcu.

Mandate u Klubu srpskog naroda dobili su Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Daliborka Milović, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Duško Radun, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Velimir Tanović i Drago Puzigaća.

Tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Iz reda ostalih mandati su dodijelnei Rasimu Kantareviću, Mireli Trepanić, Sandri Imširović, Segmedini Srni Bajramović, Viboru Handžiću, Aneru Žuljeviću i Sejadu Tatarinu.

U budućem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su delegati koji dolaze iz 14 političkih partija.

(RTVSlon/NezavisneNovine)