Konferencija za opstanak BHRT-a: Posljednji poziv za spas javnog servisa

Dvodnevna konferencija o nacionalnom radiotelevizijskom servisu u Bosni i Hercegovini počela je jutros u zgradi BHRT-a u prisustvu više od 100 najrelevatnijih ljudi za opstanak javnog servisa u našoj zemlji. Na njoj se, kako je najavljeno, rješava budućnost ove kuće.
Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović govorio je o nezavidnom položaju u kojem se javni servis u BiH nalazi.
“Ovu konferenciju smo nazvali posljednjim pozivom za spas javnog radiotelevizijskog servisa. Svi znate da je situacija u BHRT-u posljednjih mjeseci više nego kritična i s obzirom na to da već krajem ovog mjeseca imamo najave da jedan od preostala dva telekoma prekida naplatu takse, a to je m:tel, definitivno su sva zvona za uzbunu upaljena”, poručio je Karamehmedović i naveo da je današnja konferencija posljednji poziv vlastima te da postoje političke partije koje žele riješiti ovaj problem, ali i one koje ga opstruiraju.
On je pozvao na spas javnog servisa kako BiH ne bi postala jedina država u Evropi koja nema javni servis.
Dvodnevna konferencija trebalo bi da rezultira uputama i prijedlozima o rješavanju izazova s kojima se javni servis susreće i daljem djelovanju javnog radiotelevizijskog servisa u BiH.
Ingrid Deltenre, generalna direktorica Evropske radiodifuzne unije (EBU), poručila je da su mediji u jednoj zemlji jednako važni kao bolnice, škole, ceste, kompletna infrastruktura.
Mi nismo ovdje došli da vam kažemo kako i šta da uradite, već da s vama razmijenimo ideje, iskustva i najbolje prakse. Nosimo apel vlastima, a posebno parlamentima, da osiguraju slobodno i kvalitetno funkcionisanje sistema javnih medija u BiH. To se prije svega može postići osiguravanjem izvora finansiranja koji su dostatni, a potrebno je uspostaviti jednu vrstu radnog tijela koje bi bilo sačinjeno od svih konstitutivnih naroda i koje bi odlučivalo o budućnosti i funkcionisanju javnog sistema u BiH”, istakla je generalna direktorica EBU-a.
Dodala je da je ovaj sistem, koji je u kolapsu, trenutno jedan od najskupljih sistema javne radiodifuzije u Evropi i opet nije uspio da se održi.
“Zato je potrebna hitna reforma javnog sistema u BiH i svi bi trebalo da rade na tome”, kazala je Deltenre.
“Ovo su dramatična vremena u kojima sarkazmu nema mjesta”, poručio je Patrick Penninckx, voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Evrope. “Osnovni principi na kojima se zasniva rad Vijeća Evrope su principi zaštite ljudskih prava, slobode izražavanja, zaštite rada novinara i medija, a sve to se opet bazira na ljudskim pravima. U vrijeme populizma i lažnih vijesti potrebno je da se čuje glas koji je nezavisan, slobodan od bilo kakvog utjecaja vlasti. Moramo biti u stanju ustati i slobodno govoriti istinu. Javni servis nije luksuz nego potreba”.
Dodao je da je ovo prvi slučaj da se javni servis u Evropi nađe na rubu bankrota.
“Prazne riječi više ne mogu pomoći. Potrebno nam je djelovanje”, rekao je Penninckx.