Koncert Večeri Kamerne muzike sa vrhunskim umjetnicima obogatio Sedmicu gitare Tuzla Guitar Week

U okviru Sedmice gitare Tuzla koja je i ove treće večeri festivala održana u Hrvatskom kulturnom centru Tuzla predstavili su se poznata umjetnička imena iz svijeta muzike. I ovom događaju koji je okupio mnogobrojnu publiku, ljubitelje klasične muzike, među kojima i mnogo mališana koji su uživali u muziciranju, kao da poznaju svaku notu sa kojom nastupaju .Posebnu atmosferu i ovu noć su obogatili izvođači poznatih imena , Elvisa Sivčevića,gitara sa Vedranom Šimić sopranisticom čije izvođenje u divnoj atmosferi odjekivalo je u Velikoj Sali i uljevalo se u dušu ljubitelja klasične muzike. Ovom prilikom su izvođene kompozicije iz svog omiljenog repertoara  Manuela de Falla sa španskom muzikom i kompozitora Emila Cossetta sa romansom bosanskih sefarda , sa kojim su željeli da sa svojim izvođenjem predstave svoju vrijednost u muziciranju koju su sticali godinama vrijednog rada na domaćoj i stranoj sceni. Presretna sam , da ovakav festival ima Tuzla i ovaj festival je potreban Tuzli, a došlo je i mnogo učenika koji žele učiti svirati gitaru ovdje, izjavila je Vedrana Šimić.
Publici su se predstavili i svjetski poznati gitarista Sanel Rdžić ( gitara) i Andrea Nikolić (violina) koji su sa svojim izvođenjem muzike koju su poklonili publici je bila prilika da mnogi zavole ovu vrstu muzike kroz koncert i kompozicije na kojem su izvodili Raffaela Bellafronte i Astora Piazzolla. Kako je istakla Andrea Nikolić , oduševljena je da svira sa Sanelom , a i Festival gitare je živa vatra i prekrasan je sa svojim programom.
Posebno su i ovom prilikom bili zainteresovani mladi učenici muzike koji su i ovog puta željeli da u svom upijanju svakog zvuka , da zadrže u svojoj duši ove noći koju zasigurno neće zaboraviti.
U Tuzlu su stigla i tri graditelja gitare koji će svoje ručne  izrađene instrumente predstaviti 5 i 6 avgusta , Slavko Mrdalj iz Pančeva, Srbija, Zoran Kuvač iz Banja Luke i Tarik Sarić iz Holandije. Izložba i prezentacije će se održati u Kući Plamena Mira.
Završni Koncert učesnika će se održati u Hrvatskom kulturnom centru  u 19 sati 6.augusta 2022., a taj dan će se održati i Majstorske radionice od 09 -15 sati u kojim učestvuju Sanel Redžić, Tal Hurwitz, Vojislav Ivanović, Đani Šehu i Elvis Sivčević.
Piše: Duška REBIĆ