Koncert Damira Durmanovića za Dan nezavisnosti BiH u Međunarodnoj galeriji portreta


U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u sklopu Centra za kulturu Tuzla održati će se koncert na klaviru mladog Damira Durmanovića 2. marta u 19 sati.
U povodu ovog kulturnog događaja održana je press konferencija, na kojoj su govorili, direktor Centra za kulturu, Edin Jahić, uposlenik Centra za kulturu, muzičar Hame Nalić i izvođač Damir Durmanović.


Tuzlak Damir Durmanović je solista sa internacionalnom karijerom, do sada je svirao na muzičkim festivalima u Londonu, Madridu, Amsterdamu, Švicarskoj, Lithenštajnu, Tunisu i Tajvanu. Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima, kao što su Beethoven Junior Internacionallgiate Piano Competition u Londonu i Adilie Aliero Internacional Competition u Ženevi.


Damir Durmanović je učestvovao i na masterklasima sa Claudio Martines –Meherionm, Dimitrijem Baškirovim, Robert Levinom, Paskal Dvoyonom , Jacgues Rouvierom. Također je i član muzičke akademije u Lihtenštajnu gdje učestvuje na kursevima na godišnjoj bazi, istaknuto je na press konferenciji.
O Damiru Durmanoviću je istaknuto i da je počeo svirati  sa 8 godina u klasi Maje Azabagić u osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli, a sa 14 godina je primljen u prestižnu Yehudi Menuhin školu u Surveyu u Velikoj Britaniji. Dobitnik je ABR SM školarine i trenutno studira na „Royal College of Music“ u Londonu u klasi Dimitrija Aleksijeva.


Na programu koncerta povodom Dana nezavisnosti posjetioci će imati priliku da poslušaju mnoge kompozicije Mozarta u H –molu, Nozart Rondo u D-duru, Schuberta Imprompti u f-molu, Shopin Nokturn u H –Duru, Chopin Mazurka u h-molu, Chopin  Valcer u a-molu, Chopin Mazurka u Es –duru, Chopin Mazurka u cis-molu, Chopin Valcer u cis-molu.
Schubert –F.Liszt „Soirees de Vienne  NO 6. 427 Valse Caprice (6).
Ovo će biti divan događaj jer nismo imali uspješnijeg pijanistu, koji je studirao kao stipendista u Londonu“, kazao je muzičar Hame Nalić.


Direktor Centra za kulturu Tuzla, Edin Jahić je u povodu koncerta pozvao ljubitelje klasične muzike da dođu na koncert uz pridržavanje svih mjera u sprečavanju širenja korone virusa.

Duška REBIĆ