Konačna odluka o načinu izvođenja nastave u drugom polugodištu bit će donesena naredne sedmice

Tokom sljedeće sedmice očekuje se da će Pedagoški zavod u saradnji sa školama doći do podataka o broju nastavnika, kao i učenika pozitivnih na korona virus. Zavod je taj posao obavljao kontinuirano tokom prvog polugodišta, s obzirom na to da je raspust u toku, malo teže će se doći do tačnih podataka, ali se vjeruje da će se ipak steći uvid u stanje po školama.

-Broj zaraženih nastavnika, nenastavnog osoblja, kao i broj kolegica i kolega koji su u izolaciji. Pokušat će se pribaviti i broj zaraženih učenika. Kada dobijemo te podatke, u toku sljedeće sedmice, upoznaćemo Kantonalni krizni štab, pa ćemo vijdeti kakva će biti konačna odluka, kaže doc.dr.Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke vjeruju da će učenici u drugom polugodištu nastavu pohađati u školskim klupama.

-Sa mogućnošću, ukoliko dođe do pogoršanja u nekoj školi, nastava u tim školama može preći na on line model, pojašnjava ministar Baraković uz napomenu da, prema, školskom kalendaru, nastava u drugom polugodištu počinje 31.januara 2022.godine.

Podsjećamo 31.decembra je u osnovnim školama  25 djece bilo pozitivno na korona virus, te 12 nastavnika, u srednjim školama taj broj je za učenike bio 27, dok je tada od kovida bilo obljelo 9 nastavnika u srednjim školama.