Komšić i Bećirović primili delegaciju NAT-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primili su članove Sjevernoatlanskog vijeća NAC koje je predvodio zamjenik generalni sekretar NATO-a Mircec Geoanu.Ovo je jedan od najvažnijih sastanaka za BiH jer je ova posjeta NAC-a velika podrška za BiH, izvrsna prilika za jačanje saradnje BiH i NATO-a .Članovi NAC-e su donijeli ohrabrujuće poruke za sve ljude u BiH , da NATO daje punu podršku za sve ljude, da je posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i da je stabilnost BiH u interesu Sjeveroatlanskog saveza.

Naglašeno je da BiH nastavlja saradnju sa NATO-om uz konstataciju da bi ona trebala da bude i brža i obimnija.Potvrdili su euroatlanske i EU integracije, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje, prioriteta vanjske politike. Bosna i Hercegovina u cilju uključivanja BiH u moderne evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije .

Zamjenik generalnog sekretara NAT-a Mircea Geoane poručio je sa NATO ostaje čvesto opredjeljen za saradnju sa BiH u očuvanju njenog mira i stabilnosti.Istaknuo je da je nedavna posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stotenberga potvrđuje koliku pažnju NATO posvećuje BiH obećavši da će NATO nastaviti da joj pruža pomoć u tome , Ambasadori zemalja članica NAC-a smatraju da je sigurnost BiH veoma važna za Zapadni Balkan, Evropu i da BiH ima ključnu ulogu za stabilnost regije. Pozvali su Vlast u BiH da nastave reforme sigurnog sistema.
Sagovornici su pružili punu podršku misiji ALTAA, saopćeno je iz Predsjedništa BiH.

Duška Rebić