Komšić: Euroatlanska perspektiva BiH je u interesu cijeloj Evropi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić učestvovao je na Simpoziju pod nazivom “Euroatlanske perspektive Bosne i Hercegovine” čiji je domaćin novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Komšić je naglasio da euroatlanska perspektiva Bosne i Hercegovine nije samo u interesu naše države, nego je u općem interesu mira i stabilnosti u čitavoj regiji, pa i u cijeloj Evropi.

– Svaka destabilizacija, odnosno tolerisanje političkih snaga u Bosni i Hercegovini koje predano rade na destabilizaciji države ujedno može predstavljati opasnost po regiju i čitavu Evropu. Prema tome, cijenim da je obostrani interes i države Bosne i Hercegovine i zemalja Evropske unije, zaustavljanje nazadnih političkih namjera onih političkih snaga u Bosni i Hercegovini koje ne priznaju međunarodne konvencije i postupaju suprotno od onoga što je opći interes svih onih koji žele mir, sigurnost i stabilnost – dodao je Komšić.

Istakao je da je to preduslov za osiguranje kvalitetnijeg života svih građana naše države, koji ne žele etničke podjele i politiku sukoba, nego mir i prosperitet.

– U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine imate partnera koji će predano raditi na ispunjavanju međunarodno preuzetih obaveza BiH, uprkos tome što jedan od članova Predsjedništva BiH te obaveze smatra fakultativnim – kazao je Komšić.

On je ponovio da je euroatlanska perspektiva vanjsko-politički prioritet BiH.

– Prihvatanjem obaveze za realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom status BiH za članstvo u Evropskoj uniji i usvajanjem Programa reformi, Bosna i Hercegovina je trasirala svoj euroatlanski put. Ukoliko ispunjavanje preuzetih obaveza bude išlo predviđenom dinamikom, BiH će sigurno u budućnosti postati članicama NATO saveza i EU – smatra Komšić.

Također, osvrnuo i na trenutne blokade rada institucija naglašavajući da smo svi mi u Bosni i Hercegovini svjesni blokada koje se na tome putu poduzimanju od strane retrogradnih politika, koje blokiraju donošenje političkih odluka i onemoućavaju nesmetan euroatlanski put BiH.

– Te blokade nisu izraz političke mudrosti nego političke slabosti. Stoga smatram da i diplomatski odgovor na aktuelne blokade, koje se mogu odraziti na ukupnu euroatlansku perspektivu Bosne i Hercegovine, moraju biti odlučne i nedvosmislene – potcrtao je Komšić.

Poručio je da je uvjeren da Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini može biti faktor koji će pomoći BiH u procesu euroatlanskih integracija, ukoliko njegov angažman bude prožet dosljednim zastupanjem pozitivnog naslijeđa OHR-a, koje se prije svega ogleda u setu zakona koji su omogućili minimum demokratije u našoj državi.

Simpozij “Euroatlanske perspektive BiH” organiziran je povodom preuzimanja funkcije Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH na kojem su prisustvovali, između ostalih, predsjednik njemačkog Bundestaga Wolfgang Schäuble, ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann, te profesorica historije istočne i jugoistočne Evrope na Univerzitetu Ludwig Maximilians u Minhenu Marie-Janine Calic, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.