Kompanija LOVIĆ&CO predstavlja Bosnu i Hercegovinu na sajmu u Dubaiju

       

Kompanija Lović&Co, u ovom, za privredu teškom periodu,  dokazala je da uz jasnu viziju, cilj, zdravo poslovno okruženje, ali i istaknuti poduzetnički duh, može napraviti pozitivan poslovni iskorak. Čak i tokom pandemije, radili su na unapređenju, inovativnosti, ulaganju, izgradnji novih prostora, ali i proizvoda.. Posljednji veoma bitan projekat u sektoru metalne galenterije je i prva garaža za biciklo u BiH, koja je namijenjena za tržište EU, ali naravno kao prva napravljena u našoj državi već sada  se može naći i u  prodavnicama bicikala u BiH. U martu ove godine, proizvodni asortiman predstaviće i na prestižnom sajmu u Dubaiju. O tome, ali i dosadašnjim i planiranim projektima razgovarali smo sa direktorom ove kompanije, Edisom Lovićem.

Jedna ste od kompanija koja predstavlja BiH na sajmu EXPO 2020 u Dubaiju.  Svakako da je to velika prilika koju treba iskoristiti na najbolji način. Pripreme uveliko teku?

Edis Lović: -Kao šlag na tortu, na čitavu prošlu godinu, potvrda da idemo u Dubai je stigla u zadnjim danima 2021. godine. Sigurno da smo jako uzbuđeni i ponosni jer ćemo na najvećem svjetskom događaju prestavljati našu državu, Bosnu i Hercegovinu. Predstavljanje još nije počelo, ali pripreme za sam odlazak i predstavljanje jesu. Imamo sreću što idemo tek krajem mjeseca marta, pa se imamo vremena spremiti. Trenutno smo se bazirali na pripremu promo materijala, ali u planu nam je prije samog odlaska i dogovorit neke B2B sastanke. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo Vladi Kantona Sarajevo, što su prepoznali našu kompaniju i pružili nam priliku koju ćemo iskoristiti da u najboljem svjetlu predstavimo našu kompaniju, proizvode, te na taj način predstavimo ono najbolje što naša država posjeduje.

Kakva su vaša očekivanja?

Edis Lović: -Moram ponovno istaći da nam je drago da idemo na jedan takav svjetski događaj da predstavimo našu  firmu i državu. Imamo nekih mjesec dana da se spremimo u kompletu, od promotivnog materijala do organizovanja B2B sastanaka, tako da tek kad pokrenemo organizaciju ovih sastanaka, znaćemo više o samim očekivanjima, da li možemo očekivati nešto ili ne. Ipak, da očekujemo nešto, očekujemo naravno, ali ne puno. 

Moramo se malo osvrnuti i na prošlogodišnje uspjehe.  Bilo je novih zapošljavanja, projekata, ali  i investicija u nove mašine?

Edis Lović: -Da, istina je da smo prošle godine zaposlili cca 20 novih ljudi, i u proizvodnom pogonu, a dobili smo „pojačanje“ i u administraciji. Izvršili smo kupovinu i narudžbu jedne nove mašine, koja je do sad naša najveća investicija u pojedinačnoj opremi. U pitanju je mašina TwinMatic, Švicarskog proizvođača Jorns. Vrijednost mašine je preko 350.000 eura, te će kao takva biti jedna od najmodernijih limarskih mašina na našim prostorima. Radi se o mašini koja radi razne limene opšave i za stolariju, i za limariju.  Puno  proizvođača stolarije ima potrebu za tim limenim opšavama, tako da oni sad uveliko i dolaze  već kod nas. Moram istaknuti i da je od ovog švicarskog proizvođača Jorns prva mašina koja je bila na području bivše Jugoslavije zapravo bila u našem vlasništvu. Sada, prva mašina na području Bosne i Hercegovine, od istog proizvođača, je opet kod nas.

Od početka 2018. godine vaše proizvode je moguće pronaći na tržištu Hrvatske, Crne Gore, Holandije i Njemačke. Koji je ključ uspjeha?

Edis Lović: -Sa sigurnošću mogu reći da je ključ uspjeha na stranom tržištu kvalitet, bar kad je naša branša u pitanju. U BiH je naša kompanija postala prepoznatljiva po kvalitetu svojih proizvoda, a sigurno da su i naši partneri koji se nalaze van granica BiH to prepoznali. Već više od 6 godina imamo odličnu saradnju s našim partnerima iz Holandije, a zadnjih par godina naši proizvodi i poluproizvodi se nalaze na tržištu Njemačke, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Belgije itd.

Možemo reći da je 2021. jedna od najuspješnijih poslovnih godina za vas?

Edis Lović: -Sa ponosom mogu reći da definitivno jeste. Sve naše postavljenje ciljeve na početku 2021. godine smo ostvarili, te je 2021. po svim segmentima poslovanja, najsupješnija naša godina u historiji kompanije Lović.

Jedan od noviteta je i prva garaža za biciklo proizvedena u Bosni Hercegovini?

Edis Lović: -Što se tiče garaža, mogu slobodno reći da nisam ni očekivao da će ići prodaja tih garaža na našem tržištu i nije ni išla. U Austriji dobro ide prodaja i trenutno smo u pregovorima sa jednom hrvatskom kompanijom da uzme zastupništvo. Međutim, ono najzanimljivije je da na proljeće iz proizvodnje izbacujemo smart garaže za bicikla. To su garaže koje će imati solarni panel, punjač za električna bicikla, elektronske brave i one će biti namjenjene striktno za električna bicikla. Možda bismo, ukoliko se pokaže kao uspješan projekat, za nekoliko godina nastojali razvijati i garaže za električna auta sa punjačima za njih. To je neki dugoročni plan. Što se tiče smarta garaža, već imamo neke pregovore za hrvatsko, austrijsko, belgijsko, poljsko tržište…

Planirate li u narednom periodu nova ulaganja i zapošljavanja?

Edis Lović: -Naravno. Već na proljeće nam dolaze tri nove mašine. Također, još jedna nalik ove prethodne, samo malo jeftinija verzija,  nova mašina za proizvodnju limenog crijepa i uzimamo još jednu novu mašinu koja će nam biti u proizvodnji metalnih ormara uz pomoć kojih ćemo poboljšat kvalitet naših proizvoda.. Nadamo se da ćemo time otvoriti još veće mogućnosti za ino tržište. Također nadamo se da ćemo pronaći i kvalitetnu radnu snagu na koju ćemo se moći osloniti. Sigurno da će ove godine biti i novih zaposlenja, jer već sad u planu imamo proširenje mreže proizvoda, te proširenje proizvodnog pogona.

Planovi i ciljevi za naredni period?

 Edis Lović: – Svakako da imamo dosta nekih planova, a jedan od njih je i pokretanje jednog potpuno novog brenda, po firmom Lović&Co, koja će možda raditi smart garaže. Razmišljamo i kalkulišemo mogućnosti pokretanja proizvodnje protuprovalnih vrata, koja bi bila također obična, ali i smart protuprovalna vrata i to je ono što nam je cilj ove godine. To bi bila neka dva najozbiljnija dva projekta, ali vidjećemo koliko ćemo imati vremena da sve to realizujemo. Sada nam je prva tri, četiri mjeseca Dubai zauzeo, a šta će nakon toga biti, vidjećemo.

                                                                    Razgovarala: Mubina Biščić-Delmanović