Komemorativnim skupom Tuzla se oprostila od generala Hazima Šadića

U Narodnom pozorištu Tuzla uz veliki broj prisutnih građana Tuzle, održan je komemorativni skup u povodu smrti generala Hazima Šadića, nosioca najvišeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana.


Na sceni Narodnog pozorišta prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić, njegovi ratni generali koji su uz njega rukovodili borbama na linijama. Hazim Šadić, bivši komandant 2. Korpusa Armije BiH i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana nas je napustio u 78. godini. Završio je Srednju vojnu školu u Sarajev, a 1968. godine završava Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu. Naredbom ministarstva odbrane Republike BiH u aprilu 1992. godine postavljen je za načelnika štaba 2. Korpusa ARBiH. Odlukom Predsjedništva unaprijeđen je u čin brigadnog generala 1993. godine, a ukazom Predsjedništva BiH, od 2000. godine postavljen je za general majora sa najvećim ratnim priznanjem Zlatni Ljiljan.

General Šadić je rukovodio Korpusom koji je branio najveći prostor u BiH , podnosio najteže vojne udare, ali te jedinice nisu počinile nijedan ratni zločin. Za svoje ratne uspjehe Šadić je odlikovan najvišim ratnim priznanjima Zlatnim ljiljanom, kazao je
Predsjednik Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona, Muzijet Kahrimanović.

Predsjednik Saveza Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja TK, Edin Hadžimuhamedović je istakao, da je general Šadić otišao uzdignute glave, neoptuživan i neosuđivan za ratne zločine.
Ispraćaj Hazima Šadića je održan ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a dženaza je klanjana u Čeliću.


Duška REBIĆ