Koji su najskuplji, a koji najjeftiniji gradovi svijeta?

Singapur je zbog ogromnih troškova za vlasnike automobila potvrdio poziciju najskupljeg grada na svijetu, petu godinu zaredom, pokazalo je godišnje istraživanje Economist Intelligence Unita (EIU).

Azijski finansijski centar upravo je zbog kontrole vlasništva nad vozilima, tj. visokih cijena za vozila kao i za potvrdu o pravu na posjedovanje automobila smanjio zagađenost i saobraćajne gužve uobičajene za azijske gradove, ali to ga je svrstalo u skupe gradove. Potvrda, na primjer, košta 50.000 američkih dolara.

Iako postoje i određene pogodnosti stanovanja, kao što su povoljne usluge pomoći u kući, ovaj grad je “i dalje najskuplje mjesto na svijetu kada je u pitanju kupovina i vlasništvo nad automobilom”, zaključuju u EIU.

Drugo mjesto dijele Pariz i Cirih, četvrto je pripalo Hong Kongu, a Oslo je peti najskuplji grad. Šesto mjesto dele Seul i Ženeva, na osmom je Kopenhagen, a deveto i deseto pripala su Tel Avivu i Sydneyju.

Tokyo i New York poslije duže vremena nisu među deset najskupljih.

Azijski gradovi obično su najskuplji kada je u pitanju hrana, a evropski u kategorijama pomoći u kući, lične njege, rekreacije i zabave, ističu autori istraživanja.

Važan razlog promjena na tabeli bile su fluktuacije kurseva valuta, pa zbog slabijeg američkog dolara među najskupljima nema američkih gradova.

Među najjeftinijim gradovima za život su Damask, Karakas, Lagos i Karači.

(Fokus.ba)