Ko snosi troškove bolovanja za zaražene koronavirusom u BiH?

Dok se svakim danom bilježe novi slučajevi zaraze koronavirusom, više je građana koji su u izolaciji zbog kontakata, nego zbog bolesti Covida-19. To je otvorilo i pitanje – na koji način se regulišu prava radnika i ko snosi troškove bolovanja. Poslodavci kažu da je na njima sav teret, dok, s druge strane, radnici dobijaju umanjenu platu, ili ih šalju na prinudne godišnje odmore.

Troškovi bolovanja zbog preporučene izolacije i stavljanja pod zdravstveni nadzor idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, jasan je Zakon o zdravstvenom osiguranju u Federaciji Bosne i Hercegovine. To znači pravo na refundaciju od prvog dana privremene spriječenosti za rad.

“Troškovi izolacije ili samoizolacije u principu idu na teret fondova, poslodavci imaju pravo na refundaciju tih troškova. Temelj za refundaciju je rješenje o izolaciji koji izdaje sanitarana inspekcija, ali primjetili smo da u jednom tenutku taj sistem baš ne funkcioniše”, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Tvrde, ispostavilo se da troškovi bolovanja padaju na teret poslodavcu. One koji su prebolovali COVID-19 tretiraju kao bolovanje, predviđeno zakonom. Kako zakon nije mijenjan u vrijeme pandemije, period samoizolacije u većini plaća poslodavac.

U Sindikatu trgovine kažu da su moguće zloupotrebe od poslodavaca, ali konkretnih podataka nemaju.

“Sindikat u velikoj većini kompanija ne djeluje, tako da ne sumnjam da ima zloupotreba u smislu da radnici koriste čak i godišnji odmor za dane kada moraju odusustvovati s posla, zakon je vrlo jasan u tom smislu, ali definitvno radnici kada su na bolovanju gube dio svoje plate”, kaže Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Iz nadležnih zavoda odgovora nema. Rješenje su našle komšije u Hrvatskoj. Prije nego što radnik ode u izolaciju dobije rješenje da sav teret preuzima zavod zdravstvenog osiguranja, tako poslodavac nije opterećen, a radnik prima punu plaću.

RTV Slon