Ko je Muharem Bazdulj koji se opija sa negatorima genocida Handkeom i Kusturicom

Javnost u BiH danas je ostala šokirana kada se pojavio snimak na kojem Muharem Bazdulj iz Travnika i kolumnista sarajevskog “Oslobođenja” derneči uz Emira Kusturicu i Pitera Handkea u Višegradu.

A ko je Muharem? 

Muharem Bazdulj je rođen 1977. godine u Travniku. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U mnogim medijima u BiH, Srbiji i regionu je objavljivao književne i publicističke tekstove. Njegove knjige su prevedene na njemački, engleski i poljski jezik, a priče i eseji na još desetak jezika. 

Do januara 2018. godine objavio je sedam romana, pet knjiga priča, tri knjige kolumni, dvije knjige eseja i jednu knjigu soneta.Dobitnik je dvije najveće srpske novinarske nagrade 2014. godine: nagrade lista Danas “Stanislav Staša Marinković”, koja se dodjeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i nagrade “Bogdan Tirnanić” Udruženja novinara Srbije za najbolju kolumnu ili komentar. Prije toga, 2013. godine, dobio je i nagradu Društva novinara BoH za “najboljeg novinara u kategoriji štampanih medija”.

Do 2009. godine bio je novinar magazina BH Dani, do 2012. godine zamjenik urednika sarajevskih dnevnih novina Oslobođenje. Živi i radi u Srbiji a odnedavno je i državljanin Republike Srbije. 2016. godine u znak ličnog protesta napušta redakciju beogradskog magazina “Vreme” u kojem je objavljivao od 2003. godine.