Kina najavila ogromne investicije na Balkan: BiH daleko ispred svih ostalih država

Kina je najavila ogromne investicije na Balkan, a prema tabeli koju objavljuje britanski Financial Times vidi se da je BiH daleko ispred svih ostalih država.

Ugledni FT piše o kineskim investicijama uoči samita Kine sa 16 zemalja centralne, južne i istočne Evrope koji će se održati 7. jula u Sofiji, piše Biznisinfo. List dodaje da ove investicije unose strah u Briselu i drugim zapadnoevropskim prijestonicama.

Okupljanje u Sofiji ove sedmice bit će novi pokazatelj kineskih ambicija u regionu kojem pripada i BiH, a u vrijeme kada su odnosi Evrope sa Vašingtonom i Moskvom veoma zategnuti.

Kineske investicije u 16 evropskih država otkrivaju snažan fokus na Balkanu, odnosno na države koje se žele priključiti EU, prema analizi Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona.

Prema njihovim podacima, od ukupno 9,4 milijardi dolara kineskih investicija u 2016. i 2017. godini u 16 zemalja koje pripadaju ovom bloku, čak 4,9 milijardi se odnosi na pet balkanskih država koje nisu članice EU, a to su BiH, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Srbija i Crna Gora vode pregovore o članstvu u EU, dok su Albanija i Makedonija prošle sedmice primile uslovno odobrenje da počnu pregovore naredne godine.

Prema tabeli koju prenosi FT, vidi se da je BiH na samom vrhu liste po kineskim investicijama u širokom regionu. S obzirom da se iz tabele vidi da ove investicije u BiH iznose više od tri milijarde dolara, očito je da su uračunate najavljene investicije koje još nisu realizovane, navodi BiznisInfo.

Analitičari ukazuju da su “najmanje i najslabije” ekonomije u grupi privukle najviše investicije iz Kine, jer je Kini lakše u zemljama koje nisu članice EU dobiti veće ustupke. Kinezi zasad imaju najviše utjecaja u “najmanjim i najriskantnijim ekonomijama kojima nedostaje altenativa za finansiranje infrastrukture”, rekao je Jonathan Hillman iz CSIS-a.

– Kada je kineska ponuda jedina na stolu, Kina ima mnogo više šansi da postigne dogovor koji će uključivati angažiranje njenih kompanija, radnika… – rekao je on.

Naprimer, pravila EU nalažu da izvođači radova na infrastrukturnim projektima moraju biti birani na javnom tenderu, dok kineske banke uvjetuju pozamljivanje novca time da kineske firme budu angažovane na realizaciji projekta. Na Balkanu su mnogi kineski projekti vezani za infrastrukturu, uključujući željeznice. Kada infrastruktura bude kompletirana, omogućit će bolji transport robe iz grčke luke Pirej ka unutrašnjosti regiona i Evrope.

Iako se u tekstu FT-a to ne navodi, podsjetimo da se najveće kineske realizovane, ali i najavljene investicije u BiH odnose na izgradnju termoelektrana.

(Faktor.ba)