Katolici širom svijeta danas slave najradosniji praznik Božić

Katolici širom svijeta danas proslavljaju najradosniji praznik Božić koji obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg.

Prema Bibliji, Isusa je rodila je Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen zaručnik Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Brojni su običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje za ovaj praznik, ali srž svakog je da je to vrijeme predviđeno za porodicu i molitvu. Ranom zorom vjernici odlaze na misu, a potom slijedi zajednički ručak za koji se pripremi bogata trpeza koja je nezamisliva bez pečenja i brojnih gurmanskih jela.

Na trpezi se obavezno nalaze i suhi kolačići koji su pripremani mnogo dana ranije i čuvani za ovaj blagdan. Djeca pjevaju božićne pjesme, a stariji se druže. Također, obavezni su pokloni koji se ostavljaju ispod jelke. Djeca vjeruju kako je te poklone donio Djeda Mraz tokom Badnje noći.

Božić se različito proslavlja i doživljava u zemljama svijeta. Zanimljivo je da se ovaj blagdan slavi i u Japanu, iako nije kršćanska zemlja. Božić je u ovoj zemlji službeni nacionalni praznik jer se tada slavi rođendan cara Akihita iako je on rođen 23.12. I Tajvan neslužbeno proslavlja Božić jer je na taj dan 1947. godine potpisan Ustav Republike Kine. Iako je taj praznik ukinut 2001. godine, Božić se proslavlja u pojedinim dijelovima.

U Meksiku je najzanimljivije djeci koja idu od vrata do vrata i bivaju pozvana da s povezom na očima razbiju pinjatu koja je ispunjena slatkišima.

Iako se u svim filmovima i reklamama za Božić veže snježni pokrivač, Australija se dočekuje usred ljeta pa tako svake godine imamo priliku vidjeti zanimljive fotografije muškaraca i žena u kupaćim kostimima koji simbolizuju kostim Djeda Mraza dok uživaju na prekrasnim plažama.

U Velikoj Britaniji slavlje počinje govorom kraljevske porodice u vrijeme ručka, dok se za večeru prvo služi puding koji je najčešće napravljen od šljiva (tortice od prhkog tijesta punjene raznim suhim voćem) u kojim se nalazi neko “blago”.

Šveđani proslavu počinju doručkom koji obavezno ima kašu od riže s cimetom. Tačno u 15 sati porodica se okuplja ispred tv-a te zajedno gledaju crtane filmove i to Paja Patka. Riječ je o tradiciji koja traje još od 60-ih godina.

U Iranu djeca ne znaju za Djeda Božićnjaka i nemaju poklona ispod jelke, ali dobijaju novu odjeću.

Svim čitateljima koji slave ovaj veliki praznik, redakcija portala bosanski.com želi srećan Božić!