Kapija 1995 -2023: Na Kapiji položeno cvijeće i odato poštovanje civilnim žrtvama rata

U znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata, na Kapiji je danas održana komemoracija. Današnji dan proglašen je Danom žalosti u Federaciji BiH, a i bez proglašenja građani osjećaju tugu i bol zbog ubijenih sugrađana. U toku rata, usljed granatiranja, mnogi nedužni životi su izgubljeni, a posebno teško je bilo 25. maja 1995. godine kada je poginula 71. osoba.

Prvo su vjerski zvaničnici, svaki na svoj način, odali poštovanje, a onda roditelji i rodbina ubijenih. Nakon njih brojne delegacije, iz svih nivoa vlasti, položile su cvijeće. Pročitana su sva imena ubijenih kao i datum pogibije.

Za zločin na Kapiji osuđen je Novak Đukić na sramotnih 20 godina zatvora (prvo 25 pa smanjeno na 20), a ni to ne izdržava nego se krije u Srbiji. Za zločine nad civilnim stanovništvom Bosne i Hercegovine, te počinjeni genocid, na 40 godina zatvora u Hagu je osuđen Radovan Karadžić, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije prvostupanjskom presudom 2017. Ratka Mladića osudio je na kaznu doživotnoga zatvora, za zločine genocida (po dvije tačke), zločine protiv čovječnosti (po pet tačaka) i za ratne zločin (po četiri tačke) koje je počinio u svojstvu najviše rangiranog generala u Vojsci Republike Srpske i u svrhu stvaranja Republike Srpske. Konačnom presudom u Haagu 2021. potvrđena mu je prvostupanjska presuda, tj. kazna doživotnog zatvora.

Pored boli zbog gubitka najmilijih, boli i nepravda zbog mnogih koji su učestvovali u sistematskim ubijanjima, a danas žive kao slobodni ljudi.

Sabina Mešić (Tuzlarije)